Hoogste aantal zorgverzekeringswissels in jaren

Foto: Image by milca_tm from Pixabay

Zo’n 1,4 miljoen mensen zijn voor de jaarwisseling van zorgverzekeraar gewisseld. Dat is het hoogste aantal sinds het huidige zorgstelsel werd ingevoerd.

Het aantal overstappers komt neer op 8 procent van alle Nederlandse verzekerden. Dat melden Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en kenniscentrum Vektis. Het gaat voor nu om een voorlopig cijfer. Pas na 1 februari kan de definitieve balans worden opgemaakt. Tot die datum kan een nieuwe zorgverzekering worden afgesloten, mits de oude voor 31 december is opgezegd. ZN en Vektis verwachten dat het definitieve percentafe tussen de 8,1 en 8,5 procent zal uitkomt.

Al jaren schommelt het percentage overstappers tussen de 6 en 7 procent. In een overzicht van Vektis was het percentage van dit jaar nog nooit zo hoog. Vorig jaar was rond deze tijd 6,5 procent van de verzekerden overgestapt naar een andere verzekeraar.

Persoonlijke afweging

Een verklaring voor de stijging kan ZN niet geven. “Of mensen wel of niet overstappen, is een persoonlijke afweging,” zegt een woordvoerster. “We hebben daar nog geen nader onderzoek naar gedaan.” Dat volgt nog wel. Vektis verwacht in april met een uitgebreide analyse van de cijfers te komen.

In lijn met de stijgende zorgkosten worden ook de zorgpremies elk jaar hoger. Er is dit jaar echter wel iets veranderd. Verzekeraars mogen geen collectiviteitskorting meer geven op de basisverzekering. Dat mag nu alleen nog op aanvullende pakketten.

Contractonderhandelingen

Een andere bijzonderheid is dat de contractonderhandelingen dit jaar moeizamer verlopen dan andere jaren. Dat zijn de onderhandelingen tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Uit een rondvraag van het ANP blijkt dat meerdere ziekenhuizen nog in onderhandeling waren over de te betalen vergoedingen. Voor verzekerden kan het veel uitmaken of een ziekenhuis wel of geen contract heeft afgesloten.

In veel gevallen wordt de zorg niet volledig vergoed als een contract ontbreekt. Dat kan voor een verzekerde betekenen dat die verder moet reizen naar een ziekenhuis. Of dat de patiënt een deel van de kosten zelf moet betalen. Spoedzorg wordt wel overal vergoed.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen