Koffiepads en theezakjes nu ook bij het GFT-afval

Foto: Pexels - Skitterphoto

Gebruikte koffiepads en theezakjes mogen voortaan bij het GFT-afval worden weggegooid. Veel mensen deden dit al, maar dat was nooit echt de bedoeling.

De pads en zakjes zijn de afgelopen tijd aangepast door de sector. Daardoor zijn ze nu grotendeels composteerbaar. Dat is echter wel ruim een jaar later dan eigenlijk de bedoeling was. Maar ondanks die vertraging is de brancheorganisatie trots op het resultaat. Directeur Lisanne Evers noemt de Nederlandse koffie- en theebranche een “koploper in Europa”.

Benadrukt wordt wel dat cups en capsules nog gewoon bij het restafval moeten. Op langere termijn willen fabrikanten wel proberen om de aluminium varianten goed te recyclen. Plannen hiervoor zijn nog in de maak.

Extra compost

Alle pads en zakjes die bij het GFT mogen, leveren ongeveer 88 miljoen kilo extra compost op. Vooraf was de afspraak met de overheid dat minimaal 75 procent van het afval composteerbaar moest zijn. “Dat doel is nu ruimschoots behaald,” laat de branche weten. “93 procent van de theezakjes is composteerbaar. En dat geldt ook voor 97 procent van alle koffiepads.

De koffiepads en theezakjes staan vanaf nu op de landelijke lijst van afval dat in de groene bak mag. Ok de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal geeft dit nu aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen