Evenveel vuurwerkslachtoffers als voor corona

Foto: Image by free stock photos from www.picjumbo.com from Pixabay

Tijdens de jaarwisseling zijn ongeveer evenveel vuurwerkslachtoffers door plastisch chirurgen behandeld als voor de coronacrisis.

In totaal ging het om 52 slachtoffers met ernstig letsel, zo meldt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Iets minder dan de helft was een jongen onder de 18 jaar. Er zijn zeker 32 vingeramputaties uitgevoerd. Ook behandelden artsen veel botbreuken, oogletsels en brandwonden. Bij tien mensen was legaal vuurwerk de oorzaak. Verder was ‘net als voorgaande jaren’ illegaal vuurwerk de grootste boosdoener.

Overigens vielen vijftien van de slachtoffers voor 31 december 18.00 uur. Dat is het moment waarop het in de meeste gemeenten legaal werd om vuurwerk af te steken.

Verschil tijdens corona

Rond de jaarwisseling van 2019/2020 behandelden chirurgen 50 slachtoffers. Een jaar eerder ging het om 44 mensen met ernstig letsel. “Het is zorgwekkend dat we nu terug zijn bij dat niveau,” zegt Annekatrien van de Kar. Zij is zelf plastisch chirurg. Tijdens de pandemie gold er een vuurwerkverbod. Van 2020 naar 2021 raakten 18 mensen ernstig gewond. Het jaar daarop bijna 40.

Meeste werk voor plastisch chirurgen

Het zijn de plastisch chirurgen die vaak de meest ernstige letsels behandelen, vertelt Van de Kar. NVPC pleit al langer voor een algeheel vuurwerkverbod. “Vuurwerk zorgt voor veel onnodig jonge slachtoffers,” zegt ze. “Als het aan de NVPC ligt, verbiedt de overheid het consumentenvuurwerk. Dan wordt alles uit de kast gehaald voor de aanpak van illegaal vuurwerk.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen