Gemeentepolissen dragen niet overal evenveel bij

Foto: Afbeelding van romanakr via Pixabay

Mensen met een laag inkomen, een chronische ziekte of een handicap kunnen in alle Zuid-Hollandse gemeenten kiezen voor een collectieve verzekering. Ook op Goeree-Overflakkee is dit het geval!

Kwetsbare inwoners krijgen in 2023 tot € 48,75 premiekorting per maand. De gemeente betaalt dan namelijk mee. Hier op Goeree-Overflakkee noemen we dit de gemeentepolis. Wel zijn er lokaal grote verschillen in deze bijdrage. Dit en meer blijkt uit bureauonderzoek van Independer.

Gemeenten met een collectieve zorgverzekering geven gemiddeld maximaal €30,66 korting per maand. Deze tegemoetkoming is echter niet vanzelfsprekend. In 10 Nederlandse gemeenten wordt wél een gemeentepolis aangeboden, maar krijgen kwetsbare inwoners géén korting op hun zorgpremie. In 21 Nederlandse gemeenten wordt volgend jaar helemaal geen collectieve zorgverzekering (meer) aangeboden voor inwoners met een laag inkomen of chronische ziekte.

Veel gemeentepolissen bieden uitgebreide dekking

Minima en chronisch zieken hebben vaak baat bij een zorgverzekering met een betere dekking. Veel Zuid-Hollandse gemeenten houden hier rekening mee door een pakket aan te bieden waarin veel zorgkosten worden vergoed.

Zo wordt in 25 Zuid-Hollandse gemeenten een polis aangeboden die het eigen risico geheel dekt. Rotterdam heeft hiervoor als enige gemeente een dekking tot €335 euro. Ook wordt in 34 gemeenten een polis aangeboden die de eigen bijdrage voor medicijnen (uit het GVS) volledig vergoedt. Ten slotte is er bij 51 gemeenten een vergoeding voor de eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen. 48,1% van de Zuid-Hollandse gemeenten hebben tenminste 1 polis die zelfs alle drie de bovenstaande zorgkosten gedekt.

Beste zorgverzekering in BAR-Gemeenten

Zuid-Hollanders met een maximale zorgtoeslag betalen in 3 gemeenten maximaal €25 per maand. Dan hebben ze een zeer uitgebreide zorgverzekering waarin het eigen risico en de eigen bijdrage voor geneesmiddelen en de Wmo gedekt zijn.

In de BAR-gemeenten (Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk) zijn minima en chronisch zieken het voordeligst uit voor zo’n uitgebreide  verzekering. Zij betalen omgerekend € 18,50 per maand voor een zeer uitgebreide verzekering. De kosten vallen zo laag uit, omdat de gemeenten maandelijks €48,75 meebetalen aan de premie.

De top 5

Hier de top 5 gemeenten in Zuid-Holland met de beste collectieve zorgverzekering voor minima en chronisch zieken:

  1. BAR-gemeenten (Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk): €18,50 premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)
  2. Voorne-Putten (Brielle, Hellevoetsluis, Nissewaard en Westvoorne.): €25,70 premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)
  3. Hoeksche Waard: €28,35 premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)
  4. Oegstgeest: €30,81 premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)
  5. Gorinchem en Molenlanden: €31,13 premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)

“In 2023 vervalt de collectiviteitskorting op de basisverzekering. De gemeentepolis biedt echter nog steeds voordelen, omdat de gemeenten dus vaak geld bijleggen. Maar ook dit kan ieder jaar anders zijn,” laat Mirjam Prins weten. Zij is expert zorgverzekeringen binnen Independer. “Vergelijk dus ook de gemeentepolis altijd goed met andere verzekeringen. Het kan zijn dat je ergens anders toch beter af bent. Je hebt hiervoor nog tot 31 december.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen