Van Weel-Bethesda start met zelfmeetkiosk

Foto: CuraMare

Er is iets nieuws geplaatst in de wachtkamer van de poli Interne geneeskunde van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Ze hebben een zelfmeetkiosk geplaatst.

Een zelfmeetkiosk is een nieuwe innovatie op zorggebied. Hiermee kunnen patiënten al voor hun afspraak met de arts een aantal metingen verrichten. Hierdoor blijft er meer tijd en aandacht over voor de patiënt. Het gaat hierbij om een pilot. Die gaat ongeveer één á twee manden duren. Samen met patiënten kijkt het personeel straks wat de ervaringen zijn. Als het goed bevalt, dan kan de kiosk later ook op andere poli’s worden ingezet.

“Bij veel afspraken op de polikliniek zijn een aantal basismetingen nodig,” vertelt projectleider Tina van Schaik. “Denk bijvoorbeeld aan de bloeddruk, het zuurstofgehalte in het bloed, de hartfrequentie en het gewicht. De zelfmeetkiosk biedt patiënten de mogelijkheid om deze metingen zelf te doen. Dit bespaart tijd.”

Hoe werkt het? 

De zelfmeetkiosk werkt heel eenvoudig. Als de patiënt zich heeft aangemeld, neemt deze eerst plaats in de zelfmeetkiosk in de wachtkamer. De patiënt volgt de instructies op het touchscreen om de metingen te doen. Uiteraard is er een medewerker aanwezig om patiënten te helpen als dat nodig is. Als de metingen klaar zijn, dan print de zelfmeetkiosk de resultaten uit. De patiënt neemt de metingen mee naar het gesprek met de arts.

Normaal verricht de arts of andere zorgverlener deze metingen. Dat gebeurt dan tijdens het consult met de patiënt. “Dit neemt al snel 5 tot 10 minuten in beslag,” legt Van Schaik uit. “Door deze metingen vooraf door de patiënt zelf te laten doen, heeft de arts meer tijd en aandacht voor de patiënten. Dan kan de tijd echt gebruikt worden om eventuele klachten te bespreken. Maar ook voor de diagnose en eventuele behandelingen is de extra tijd fijn. Een ander voordeel is dat afspraken minder snel zullen uitlopen. En dus worden de wachttijden korter.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen