Mogelijk extra sterfte onder ouderen deze zomer

Foto: Afbeelding van Sabine van Erp via Pixabay

De sterfte onder ouderen zou dit jaar zomaar een stuk hoger kunnen zijn dan afgelopen jaren. Dit komt door de warme en droge zomer.

Hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh van Amsterdam UMC zegt dat dat fataal kan zijn voor ouderen. Eerder vorige week gold er nog een Nationaal Hitteplan voor heel Nederland. Vooral ouderen die al een kwetsbare gezondheid hebben liepen toen een verhoogd risico op uitdroging. Maar ook andere levensbedreigende kwalen als gevolg van de hitte liggen op de loer als het zo heet is, aldus Hertogh. Het gaat dan om mensen met bijvoorbeeld een hartkwaal. Hun lichaam kan de stress die warmte geeft minder goed opvangen.

Uitdroging

Sowieso hebben oudere mensen een grotere kans op uitdroging als het warm wordt. Hoogleraar aan het Leiden Universitair Medisch Centrum (LUMC) Wilco Achterberg legt dit uit. “Als je ouder wordt, raakt je temperatuurregulatie verstoord,” begint hij. “Daardoor voel je niet meer goed dat je het heet hebt. Ook vermindert de dorstprikkel.”

Daarnaast slikken sommige ouderen medicatie die het effect van uitdroging kan versterken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij plastabletten. Wie uitdroogt, kan in de war raken, vervolgens bijvoorbeeld vallen en iets breken of zich verslikken. Zulke ongelukken kunnen kwetsbare ouderen al snel fataal worden.

Hitteprotocollen

Het CBS meldde vorige week dat er in juli relatief veel ouderen en bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg zijn overleden. Ook in juli was het warm. De hitte kan inderdaad de reden zijn geweest voor de oversterfte onder ouderen die maand, aldus Hertogh van Amsterdam UMC. De officiële doodsoorzaak van deze mensen is nog niet bekend, die krijgt het CBS pas later.

Instellingen hebben hitteprotocollen voor dagen die zo heet zijn. Ouderen worden dan extra goed in de gaten gehouden en krijgen veel drinken aangeboden. De meeste sterfte onder ouderen zie je dan ook thuis, zegt Achterberg van het LUMC. Hij wijst erop dat er door het personeelstekort in de zorg mogelijk nog risicovollere situaties voor ouderen ontstaan tijdens de hitte. Afgelopen coronawinter overleden al veel kwetsbare mensen. “Maar er zijn door corona ook weer veel nieuwe kwetsbaren bijgekomen.”

Cookieinstellingen