Gemeenteraad GO bezoekt de SEH in Dirksland

Foto: PR CuraMare

De nieuwe gemeenteraad van Goeree-Overflakkee bracht op 9 juni een bezoekje aan het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Ze gingen daar langs bij de SEH.

Eerder dit jaar werd er een verontrustend advies van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gepubliceerd. In het advies wordt onder andere gesproken over het verminderen van het aantal SEH’s in Nederland. Een SEH is een Spoed Eisende Hulppost. De SEH van Dirksland zou door dit advies kunnen verdwijnen uit de regio.

Het ziekenhuisbestuur, de gemeenteraad en huisartsen zijn het niet eens met het advies. Zij zijn met elkaar in gesprek gegaan hierover.

Grote gevolgen

De consequenties van het mogelijk verdwijnen van de SEH in Dirksland zijn groot. “Beschikbare, bereikbare en goede medische zorg is heel belangrijk voor Goeree-Overflakkee,” stelt burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman namens de gemeenteraad. “Het is onwenselijk dat de spoedeisende hulp uit Dirksland verdwijnt. Dat brengt een domino-effect op gang met gevolgen voor de hele zorgketen. De lokale economie, leefbaarheid en werkgelegenheid zullen er ook onder lijden. De SEH moet blijven. Voor Goeree-Overflakkee, voor de regio.”

Consequenties verdwijnen SEH

In het rapport van de NZa wordt gesteld dat de acute zorg anders georganiseerd moet worden. Dit is nodig om het toegankelijk en betaalbaar te houden voor iedereen. Deze verbeteringen zijn nodig omdat de vraag naar acute zorg toeneemt. Tegelijkertijd is er echter ook een tekort aan zorgprofessionals.

SEH’s moeten daarom verminderd worden en er moet intensiever worden samengewerkt in de regio. Van dat laatste advies is het bestuur van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis ook overtuigd. Al jaren werkt het ziekenhuis samen met diverse (ouderen)zorgorganisaties in de regio om altijd en aan iedereen goede zorg te kunnen leveren. 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Vanwege de centrale rol van de acute zorg in de zorgketen is deze samenwerking cruciaal. Directeur van Zorggroep Haringvliet, Han Gloudemans: “We moeten als ziekenhuisbestuur, gemeenteraad en huisartsen gezamenlijk op zoek naar een toekomstbestendige oplossing voor deze situatie”.

Cookieinstellingen