CDA wil leeftijdsgrens voor het kopen van fastfood

Foto: Pixabay; StephieBG

Het wetenschappelijk bureau van het CDA oppert dat er misschien een minimumleeftijd ingesteld moet worden om fastfood te mogen kopen.

Zo’n leeftijdsgrens is “vergelijkbaar met die voor de aanschaf van alcohol en tabak”. Het zou kunnen helpen om een “gezonde generatie” op te voeden. Dat staat in een onderzoek van het Wetenschappelijk Instituut (WI) van de partij. “Het gaat erom dat kinderen jong vertrouwd raken met zorg voor zichzelf en een gezonde levensstijl,” staat in een rapport. De krant Trouw berichtte daar als eerste over. Het WI zegt dat “instanties met een vormende invloed”, zoals consultatiebureaus en scholen, daar het best bij kunnen helpen.

Gezondere leefstijl

Het rapport gaat ervan uit dat een gezondere leefstijl van kinderen “verder zal golven naar het gezin en de rest van de samenleving”. Daarvoor kunnen afspraken gemaakt worden met de verkopers en producenten van ongezonde voeding. Maar misschien moeten er ook regels aangescherpt worden. De minimumleeftijd is daar een voorbeeld van. Hoe oud je zou moeten zijn om een burger of kapsalon te mogen kopen, is in het onderzoek niet uitgewerkt.

Betutteling

Ongezond eten en drinken is makkelijker verkrijgbaar en aantrekkelijker dan gezonder eten, staat in het WI-onderzoek. Mensen worden steeds geconfronteerd met reclame en lage prijzen, inspelend op een “primitieve trek in ultrabewerkte waren”. Het WI zegt dat de ideeën om ongezond eten moeilijker te maken daarom niet betuttelend zijn. “We zouden evengoed kunnen stellen dat het aanbod zo dominant is geworden dat dát nu betuttelt.”

Dat laatste punt maakte verantwoordelijk staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vorige maand ook al. Hij kondigde aan te kijken of het juridisch mogelijk is om de “wildgroei” van fastfoodketens tegen te gaan. Dat doet hij op verzoek van gemeenten, en vooral grote steden. Ook hij vindt dat het ouders en kinderen door “een haag van verleidingen” te moeilijk gemaakt wordt om gezond te eten.

Cookieinstellingen