Mantelzorgcomplimenten uitgedeeld op het eiland

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Een tijdje geleden konden mensen hun mantelzorger aanmelden voor een complimentje van de gemeente. En die mantelzorgcomplimenten worden binnenkort uitgedeeld!

De gemeente reikt vanaf 22 november de mantelzorgcomplimenten uit. In totaal zijn er 500 mantelzorgers die een kleinigheidje krijgen. Dat mag ook wel, want mantelzorgers worden wel eens vergeleken met onzichtbare helden. Ze zorgen voor een familielid, vriend of buur, maar doen dit in stilte zonder er aandacht voor te vragen.

Dat vond de gemeente reden genoeg om hen eens goed te bedanken. Het mantelzorgcompliment is ook een manier om waardering te laten blijken voor deze mensen. Met hun inzet maken ze immers het verschil voor de inwoners die zorg nodig hebben.

Het mantelzorgcompliment

Het mantelzorgcompliment is een Primera Keuzecadeaukaart ter waarde van 200 euro. De allereerste hiervan werd op maandag 15 november overhandigd aan mevrouw Schellevis. De vrouw uit Dirksland zorgde voor haar man tot zijn overlijden in juli dit jaar. “Ruim een jaar lang,” vertelt ze aan wethouder Bruggeman. Hij kwam haar het compliment overhandigen.

Vooral de laatste periode was zwaar voor mevrouw Schellevis. De zorg ging toen dag én nahct door. Er was hulp vanuit de thuiszorg, maar het meeste deed ze zelf. Het was een moeilijke periode, maar ze vind het nu vooral zwaar door de stilte. “We deden alles samen. We waren altijd heel actief, we fietsten veel,” vertelt ze verder. “Tot twee jaar geleden gingen we zelfs met de caravan op stap. Ik reed, mijn man durfde dat niet meer.”

Ze vindt het fijn dat de wethouder persoonlijk bij haar langskwam om haar te bedanken. Zelf is ze vooral ook blij dat ze dit voor haar man kon doen. “Hij wilde niet naar het verpleeghuis, hij wilde thuis zijn. En gelukkig kon ik dit voor hem doen, tot het einde.”

Deel je zorg

Wethouder Bruggeman heeft groot respect voor mevrouw Schellevis. Hij heeft ook enorm veel respect voor alle andere mantelzorgers die zich belangeloos inzetten voor een ander. “Wat mij betreft is dit mantelzorg plus,” zegt hij. “Het is mooi dat ze dit voor haar man heeft kunnen doen.”

Haar verhaal maakt voor hem opnieuw duidelijk hoe belangrijk mantelzorgers zijn. Maar ook hoe onzichtbaar ze hun werk doen. “Door de zorg hebben ze minder tijd voor andere dingen. Ze maken keuzes die soms ten koste gaan van zichzelf. Mantelzorger zijn kan soms ook heel eenzaam zijn. Juist daarom is het goed om je zorg te delen.” Bruggeman noemt hierbij het Sociaalcontactpunt van de gemeente of de adviseurs van Stichting ZIJN. Zij staan de mantelzorgers van Goeree-Overflakkee bij.

Zo vragen hoe het met de mantelzorgers gaat. “Het is geweldig dat ze iemand zo goed helpen. Maar ze moeten zelf ook hulp durven vragen. Het is niet nodig om alles alleen te moeten doen.”

Ophalen

De mantelzorgers die zijn aangemeld voor het compliment krijgen deze week een brief. Daarin staat de locatie en het tijdstip waar ze hun compliment kunnen ophalen. Dat ophalen kan van maandag 22 tot en met vrijdag 26 november op het gemeentehuis in Middelharnis. De complimenten worden met goede reden niet uitgedeeld via de post of met de GO bus. Door de waarde van het compliment is het te gevaarlijk om ze over straat te vervoeren. Ze liggen daarom op het gemeentehuis in een kluis.