Richard Groenendijk onthult kunstwerk in ziekenhuis

Foto: CuraMare

De organisatie Zorgpersoneel Goeree-Overflakkee Bedankt schonk afgelopen week een kunstwerk aan het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Het is een groot schilderij.

Het schilderij werd onthuld door cabaretier Richard Groenendijk samen met burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. Het kunstwerk is een cadeau voor alle zorgmedewerkers als dank voor hun inzet tijdens de pandemie.

Yvonne Boeren uit Ouddorp maakte het schilderij. Het symboliseert het licht dat volgt op de donkere periode die velen hebben doorgemaakt. Het heeft de titel ‘Geen zee is ons te hoog’.

Pijnlijk zichtbaar

“Het ziekenhuis was de plek waar corona op de meest pijnlijke manier zichtbaar was,” zegt de burgemeester. “Dit schilderij is een verdiend, tastbaar en blijvend cadeau voor alle zorgmedewerkers. Zij hebben al die tijd hun uiterste best gedaan om ons de beste zorg te bieden. Maar geen zee is te hoog, we kunnen dit met elkaar aan. Dat straalt dit schilderij ook uit. Als gemeente waarderen we ook de initiatieven zoals deze. Het is zo goed dat we zo naar elkaar omzien en oog hebben voor elkaar.”

Dat is ook precies wat de stichting als doel heeft. “We willen het zorgpersoneel een gezicht geven en hen bedanken,” zegt Nella Verduijn. Zij is bestuurder van de stichting. “Alles draait om dankbaarheid. Dankbaarheid voor het werk en de inzet van het zorgpersoneel op Goeree-Overflakkee.”

Geen zee is te hoog

“De titel van het schilderij komt uit het filmpje dat de stichting in 2020 liet maken,” vertelt kunstenares Yvonne Boeren. “De zin vind ik heel krachtig en treffend voor het zorgpersoneel. Wij zijn op dit eiland omringd met water en natuur. Dat is een grote inspiratiebron voor mijn abstract-impressionistische werk. Daarom heb ik ook gekozen voor een zeegezicht met duinlandschap. Daarbij is de vuurtoren het baken van het eiland. Die staat voor de mensen in de zorg die extra hard hebben gewerkt. Zij hebben hun licht laten schijnen in deze moeilijke tijd.”

Dankbaar

Voor de medewerkers van het ziekenhuis is het schilderij een mooi en symbolisch cadeau. Het heeft een prominente plaats gekregen in de hal richting het Vrouw & Kind Centrum. Mariska Shekary is medisch lid van de raad van bestuur bij CuraMare. Ze is de stichting erg dankbaar voor dit prachtige kunstwerk. “’Aandacht is het nieuwe goud’, zei antropologe Daniëlle Braun over veerkracht in de coronacrisis. Ik ben ervan overtuigd dat dit zo is. Dit soort waarderingen en aandacht doet onze zorgmedewerkers enorm goed. Zo voelen zij zich gezien en gesteund.”