‘Welzijn op recept’ bij huisartsen Goeree-Overflakkee

Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

Bijna iedereen voelt zich weleens een periode minder lekker. En die aanleidingen kunnen uit verschillende hoeken komen.

Denk aan financiële perikelen, zorgen om een familielid, stress, een heftige gebeurtenis of eenzaamheid. Het zijn enkele voorbeelden die kunnen leiden tot klachten als somberheid, stress, angst, vermoeidheid of hoofdpijn.

Welzijnsarrangement

Vaak gaan mensen op een gegeven moment naar de huisarts. Die staat dan voor de keuze: medicatie of doorverwijzen naar een psycholoog? Of toch nog even aankijken? Nu is er een mooie aanvulling: een ‘welzijnsarrangement’ bij Stichting ZIJN. Een groeiende groep huisartsen biedt dit welzijnsarrangement sinds kort aan. Het is onderdeel van de pilot ‘Welzijn op recept’ die in november 2020 van start is gegaan.

Op 15 juli kwamen diverse partijen digitaal samen om de eerste positieve resultaten met elkaar te bespreken. Ook werden de ambities bekrachtigd in een intentieovereenkomst. Die partijen zijn Zorggroep Haringvliet, Stichting ZIJN, Samergo en de gemeente Goeree-Overflakkee. Met ‘Welzijn op recept’ streven zij er gezamenlijk naar dat inwoners actief en vitaal zijn. Dat iedereen naar vermogen mee kan doen in de maatschappij.

Positieve gezondheid

‘Welzijn op recept’ is een landelijk beproefde werkwijze op basis van positieve gezondheid. Dat is het idee dat leuke, betekenisvolle activiteiten of contacten leiden tot meer welzijn en minder klachten. Als mensen investeren in dat wat het leven de moeite waard maakt, gaan ze weer lekkerder in hun vel zitten en worden ze ook echt gezonder.

Welzijn op recept kan ‘voorgeschreven’ worden aan iemand met lichte psychische of fysieke klachten. Maar het werkt ook preventief. Het kan worden ingezet om te voorkomen dat bijvoorbeeld een mantelzorger overbelast raakt. Of om iemand na een heftige gebeurtenis te ondersteunen. Wanneer iemand wordt verwezen naar Stichting ZIJN, krijgen ze een uitgebreid gesprek met een welzijnsadviseur. Er wordt dan gesproken over wensen, behoeften en mogelijkheden. Daarna stellen ze samen een persoonlijk plan op dat daarbij aansluit.

Eindfase

De pilot gaat nu zijn eindfase in. De deelnemende huisartsen en welzijnsmedewerkers zijn enthousiast. Hetzelfde geldt voor de patiënten die in de afgelopen maanden aan een welzijnsarrangement hebben deelgenomen. Over drie maanden wordt beoordeeld of het project voortgezet wordt en verder wordt uitgerold over het eiland.