Toch minder vakanties geboekt om coronazorgen

Foto: Afbeelding van tookapic via Pixabay

Nederlanders boeken sinds vorige week minder vakanties. Dat komt waarschijnlijk door de toegenomen coronazorgen.

Volgens meerdere reisorganisaties en branchevereniging ANVR wachten mensen liever even af. Ze hebben zorgen over de toename van het aantal coronabesmettingen. Niet alleen in Nederland, maar ook in veel andere Europese landen. Daarbij is Nederland oranje gekleurd op de Europese coronakaart. Dit leidt nog niet tot veel annuleringen of omboekingen.

Kleurcodes 

Boekingswebsite Zoover zegt dat de reisbranche deze maand weer is ingestort. Ze melden een afname in het aantal boekingen van 25 procent in een week tijd. TUI meldt geen percentages, maar spreekt wel van ‘een dip’. Dit alles gebeurde na de berichtgeving over code rood voor Nederland.

Sunweb ziet daarnaast ook een toename in het aantal vragen vanuit klanten. Zij leggen de schuld bij de onrust die het kabinet vorige week veroorzaakte over de mogelijke verandering van de kleurcode. Corendon ziet sinds afgelopen donderdag een afname van de boekingen voor de korte termijn. Sinds zondag leidt dat voor hen tot een toename van vakanties in september en oktober.

Reisapp

Brancheorganisatie ANVR geeft aan de verminderde vraag te herkennen. Mensen zouden door berichtgeving over code rood onzekerder worden. “Maar wij proberen ook aan te geven dat code rood niet hoeft te betekenen dat je niet kunt reizen.” Volgens een woordvoerster kunnen mensen met een iets gedegenere voorbereiding alsnog gaan genieten. Zij raadt aan om de reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten te houden. Daarin is namelijk te zien wat de maatregelen zijn per vakantieland.

Populair  

De onzekerheid zorgde er volgens Zoover voor dat het eigen land weer de populairste vakantiebestemming is. Dat blijkt uit de zoekopdrachten op de website. Toch ziet Zoover nog geen stormloop op boekingen. “Er is nog maar erg weinig beschikbaar,” zegt directrice Judith Eyck.

De eerste maanden van dit jaar was Nederland al de populairste vakantiebestemming. Later kwamen Frankrijk, Spanje en Griekenland erbij. In juni werd er bij Zoover 10 keer zoveel geboekt als in het volledige eerste kwartaal. Dat komt volgens de website doordat de reisadviezen voor populaire besmettingen werden versoepeld. Voor bijna alle bestemmingen zaten de boekingen half juni weer op het niveau van 2019.

Angst voor kleurcode

De angst voor de rode kleurcode op de Europese coronakaart zorgde toch voor een afname in het aantal boekingen. “Mensen zijn bang dat er op hun bestemming bijzondere maatregelen gaan gelden,” zegt Eyck. “Voor de reisbranche is het dramatisch wat er nu gebeurt.” Ze verwacht dat het aantal annuleringen toeneemt zodra het Nederlandse reisadvies oranje wordt.

Zoover biedt naar eigen zeggen 15.000 pakketreizen aan namens bijna alle reisorganisaties. Ook kijken jaarlijks bijna 30 miljoen bezoekers via de website naar bestemmingen.