Bij stichting Kairos in Dirksland is iedereen welkom

Foto: Sam Fish

Zoals het nu geregeld is moeten kwetsbare jongeren van het eiland voor noodopvang naar Spijkenisse. Maar om daar aan te kunnen sluiten moeten ze hier alles achter laten.

Door Sam Fish

“Ze moeten zich uitschrijven bij de gemeente waardoor ze alle recht op hulpverlening verliezen. Ook als ze hier al hulp kregen moeten ze dat stopzetten. Ze verdwijnen volledig uit het zicht. Dat moet anders kunnen, vonden wij,” vertelt Bjørn Noordzij. Met ‘wij’ bedoelt hij zichzelf en zijn collega Kees Jan de Kruijff. Samen met betrokken zorgprofessionals en ondernemers zijn zij de stichting Kairos begonnen. Een opvang in Dirksland.

Huize Salem

De opvang staat middenin Dirksland, om precies te zijn aan de Voorstraat. “Met de recente verhuizing van Sjaloomzorg naar de Bestenwaerd, kwam Huize Salem vrij. Het is een groot pand middenin het dorp en dus ook middenin de samenleving. Dat is precies wat nodig is,” laat Bjørn weten. “We hebben in dit pand dertien kamers om mensen in op te vangen. Voorlopig beginnen we met de vang en hulp van zes personen. Het is voor ons immers ook nog even aftasten.”

Als eenmaal alles loopt worden ook de andere kamers vrijgegeven voor opvang. In het pand is 24/7 hulp en begeleiding aanwezig. “De deur staat open voor iedereen die geen thuis heeft,” benadrukt Kees Jan. “Ook voor hen voor wie geen plek is in de reguliere opvang.”

Regels

De opvang is met een reden middenin het dorp geplaatst. Zo is er veel sociale controle en raken ze niet vervreemd van de maatschappij. Er zijn altijd mensen in de buurt en die zijn ook zeker welkom om langs te komen bij de opvang. “Het lijkt me geweldig als mensen uit de buurt mee willen eten, of af en toe eens koffie komen drinken. Dat kan heel veel doen voor de mensen die wij hier opvangen. Ze moeten zien dat ze ondanks alles nog steeds een plek hebben binnen de maatschappij. De mensen in de buurt kunnen daar zeker wel aan bijdragen,” zegt Bjørn.

Toch is het niet allemaal vrijheid blijheid. “Ze zitten hier natuurlijk met een reden en we zetten vanaf dag één in op gedragsverandering,” laat Kees Jan weten. “Onze regels dragen daar aan bij, samen met de rust en de structuur. Maar de grootste voorwaarde om hier te mogen blijven is dat ze zélf willen veranderen. Om door te kunnen stromen naar een vervolgplek moeten er dingen veranderen. Daar moeten ze keihard aan gaan werken. In ruil daarvoor gaan wij vanuit nabijheid de relatie aan en staan we naast hen.”

Postadres

Soms is het niet een dak dat iemand nodig heeft, maar juist een postadres. Om een baan te krijgen heb je een adres nodig, maar vaak heb je een baan nodig om een adres te krijgen. “Niet iedereen heeft behoefte aan letterlijke opvang, maar juist wel aan een postadres. Dat verzorgen wij ook,” laat Bjørn weten tijdens een rondleiding door het pand. “We krijgen nu al veel post binnen en dat kan al een hoop kopzorgen schelen. Het is fijn dat we ook op dat gebied hulp kunnen bieden. En daarnaast staat de deur ook open voor koffie en een goed gesprek. Ze hoeven hier niet te blijven als ze dat niet willen.”

Aanmeldingen

Zoals gezegd wil het team voorlopig starten met de opvang van 6 mensen. Toch hebben ze nu al acht concrete aanmeldingen. “Daaruit blijkt wel hoe groot de vraag is,” zegt Kees Jan. “Ik hoor mensen wel eens zeggen dat een opvang op het eiland helemaal niet nodig is. Maar ook hier is dit aan de orde. Er is een aardige groep mensen die van slaapbank naar slaapbank leeft. En die willen echt niet allemaal naar Spijkenisse. Dat is ook helemaal niet goed voor de mensen van het eiland. De mentaliteit in Spijkenisse is totaal anders dan hier. Dus als we de mensen van hier ook op het eiland kunnen opvangen, is dat alleen maar beter voor hun toekomst.”

Particulier initiatief

De opvang van stichting Kairos in Dirksland is een particulier initiatief. “We worden financieel gesteund door organisaties, ondernemers, kerken en particulieren die een steentje bij willen dragen. Daar zijn wij hen enorm dankbaar voor,” zegt Bjørn. “We hopen dat de gemeente ook kan gaan bijdragen. Op dit moment lopen de kosten van sommige hulpvragen van kwetsbare jongeren enorm op. Soms ook zonder dat die hulpvragen effectief zijn. Wij hopen hier verandering in te kunnen brengen door het op te lossen met bijzonder maatwerk. Uiteindelijk levert dat besparing op.”

Doordat het een particulier initiatief is, is het team dan ook blij met alle hulp die ze kunnen krijgen. Dat gaat van praktische hulp tot financiële steun. “Alle hulp is welkom,” laten de heren weten. Wil jij weten of en hoe je kunt helpen? Stuur dan een e-mail naar [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen