VR-Brillen zorgen voor minder stress in het ziekenhuis

Foto: PR CuraMare

Vorige week heeft het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis een mooie schenking gekregen van de Stichting Vrienden van Ziekenhuis Dirksland.

De stichting schonk maar liefst vier VR-brillen aan het ziekenhuis. Daar worden de brillen binnenkort ingezet op de Intensive Care en de Kinderafdeling. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het gebruik van zo’n VR-bril goed bijdraagt aan het herstel. Patiënten, jong en oud, zouden minder pijn, stress en angst ervaren tijdens hun behandeling en opname.

Minder pijn, angst en stress

Bij patiënten van alle leeftijden roepen medische behandelingen pijn, angst en stress op. Met behulp van de VR-brillen kunnen ze nu volledig opgaan in een andere wereld. Dit helpt de pijnlijke en stressvolle situatie te vervangen voor een positieve ervaring. De hersenen en zintuigen van de patiënten hebben dan namelijk iets anders om zich op te focussen. Dat zorgt voor een bewezen lagere pijnbeleving.

Het ziekenhuis start binnenkort met de toepassing van de brillen op de IC en de Kinderafdeling. “Patiënten op de IC zien soms wekenlang dezelfde vier muren,” zegt Marieke van Splunter. Zij is afdelingshoofd van de Intensive Care in Dirksland. “Met de VR-bril krijgen ze de kans om even ergens anders te zijn. Ze kunnen afreizen naar een plaats die zij prettig vinden. Zoals bijvoorbeeld een bos of et strand.”

Ook op de Kinderafdeling is men erg blij met de mogelijkheden die de brillen helpen. “De bril helpt bij het verminderen van pijn, angst en stress,” zegt afdelingshoofd Nathalie Hoogervorst. “Zeker bij bepaalde ingrepen kunnen de brillen echt goed helpen. Wij kunnen precies zien wat het kind ziet via de bril. Zo kunnen we direct inspelen op hun belevingswereld.”

Stichting Vrienden van Ziekenhuis Dirksland

“Het positieve effect van deze brillen, sluit helemaal aan bij het doel van onze stichting,” vertelt Karel Olsthoorn. Hij is de voorzitter van de stichting die al sinds 2007 bestaat. “Het geld dat wij als stichting ontvangen stellen we beschikbaar aan het ziekenhuis. Het wordt gebruikt voor projecten die de zorg, diagnostiek en behandelingen van patiënten verbeteren. Het ziekenhuisbudget biedt vaak te weinig mogelijkheden voor deze belangrijke extra’s. Daarom zetten wij ons in om juist die zaken te realiseren.”