Rode Kruis start met reanimatiecursus op Instagram

Foto: Afbeelding van Andrzej Rembowski via Pixabay

Het Rode Kruis start dinsdag 15 juni met een reanimatiecursus op Instagram. De actie heeft de naam ‘Life Saving Stories’ gekregen.

Met deze actie hoopt de organisatie meer jongeren te bereiken. Volgens haar kunnen vijf op de zes jongeren niet reanimeren of een AED gebruiken. Dat is een apparaat dat het hartritme kan herstellen. Het wordt dan ook bijna altijd gebruikt bij het geven van hartmassages.

35 verhalen

Via 35 verhalen op Instagram moeten jongeren de basis en het ritme van het reanimeren onder de knie krijgen. Wekelijks krijgen zo’n 300 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Maar veel mensen weten niet hoe ze moeten reanimeren, zegt de organisatie. Ook jongeren niet.

Eline Nijhof is hoofd EHBO bij het Rode Kruis en is erg enthousiast over de campagne. “Het is mooi om een serieus onderwerp als reanimatie aan te bieden aan jongeren. En dat op een platform waar ze al dagelijks op zitten,” zegt ze trots. “Op deze manier maken we de drempel laag om reanimatievaardigheden aan te leren. Vervolgens volgt het stapje naar oefenen in de praktijk vanzelf.”

Voetballer Eriksen

Ze verwijst ook naar de Deense voetballer Christian Eriksen. Hij zakte zaterdagavond tijdens een EK-wedstrijd tegen Finland op het veld in elkaar. Hij moest daar ter plekken worden gereanimeerd. “De aangrijpende beelden van de voetballer laten maar weer zien hoe belangrijk het is.” Hart van Nederland meldde al dat er sinds dat moment al honderden nieuwe aanmeldingen zijn binnengekomen voor een reanimatiecursus.

De campagne sluit aan bij de aanpak van het Rode Kruis om jongeren EHBO-kennis en –vaardigheden aan te leren. Veel leerlingen krijgen dan ook EHBO-les op school. Het reanimeren is te leren op de Instagrampagina van RodeKruis_ehbo.