Mannen uit Zuid-Holland nodig voor stamceldonatie

Foto: Bibian Bingen

Er zijn meer mannelijke stamceldonoren nodig in Zuid-Holland. De stamcellen van mannen zijn vaak het meest geschikt, maar juist ook ondervertegenwoordigd.

Stichting Matchis is het Nederlandse centrum voor stamceldonoren. Om meer donoren te werven starten ze met de campagne ‘De Match van je Leven’. Hiermee roepen ze mannen van tussen de 18 en 35 jaar op om zich te registreren als stamceldonor.

In Zuid-Holland zijn op dit moment zo’n 78.819 stamceldonoren in de leeftijd van 20 tot 55 jaar. Meer donoren zorgen voor meer matches. En zo kunnen er dus automatisch ook meer levens gered worden. Er zijn veel donoren nodig om patiënten met bloedkanker te kunnen redden. Slechts 0,06 procent van het aantal geregistreerde donoren wordt gematcht met een patiënt.

Behoefte

Er is vooral behoefte aan jonge mannelijke donoren van tussen de 18 en 35 jaar. Onderzoek wijst namelijk uit dat de patiënt een betere kans op genezing heeft met deze stamcellen. Mirjam Fetcher is donorarts bij Stichting Matchis en legt het nog even duidelijker uit. “Mannen zijn over het algemeen groter en daarom kunnen ze vaak meer stamcellen doneren. Daarnaast staat bij het toedienen van cellen van vrouwen een verhoogd risico op afstotingsreactie bij de patiënt. Zeker als de vrouw zwanger is geweest,” vertelt ze.

Al twee jaar op zoek

Marlon uit Boskoop heeft drie jonge kinderen. Zijn enige kans om te genezen is door een stamceltransplantatie. Helaas is er voor Marlon nog geen match gevonden. En dat terwijl hij al twee jaar op zoek is en de tijd begint nu echt te dringen voor hem.

Kansen vergroten

De kans op een match tussen donor en ontvanger is helaas zeer klein. Ook de familie biedt niet altijd de uitkomst. De kans op het vinden van een match binnen de familie is 30 procent. Het merendeel van de patiënten is afhankelijk van een donor uit het register van stamceldonoren. De continue zoektocht naar meer stamceldonoren blijft daarom nodig.

In Nederland staan op dit moment ruim 357.000 stamceldonoren geregistreerd. Jaarlijks doneren 220 mensen daadwerkelijk hun stamcellen.

De echte match van het leven

De campagne zet in op het werken van mannelijke donoren. Oranjespelers Cody Gakpo en Luuk de Jong zijn onderdeel van deze campagne. Het doel is om in totaal 20.000 nieuwe inschrijvingen voor stamceldonoren te werven. Gakpo en De Jong schrijven zich in als stamceldonor en gaan tijdens de campagne nog op zoek naar vele anderen. Met deze nieuwe donoren willen ze een team vormen om samen die ene match te vinden.

Alle nieuwe stamceldonoren kunnen zich aanmelden via het online platform dat is opgezet.