Binnen een dag weer op de been én thuis!

Foto: CuraMare

’s Ochtends een nieuwe heup of knie en ’s middags weer lekker en veilig thuis. Het klinkt onwerkelijk, maar het is mogelijk in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.

De vakgroep Orthopedie-Traumatologie is de eerste afdeling in de regio die dit verkorte zorgpad mogelijk maakt. Normaal blijft de patiënt minimaal 2 dagen in het ziekenhuis na zo’n operatie. Uiteraard wordt per patiënt gekeken of dit versnelde traject mogelijk is. Dat hangt onder andere af van de gezondheid, vitaliteit en leeftijd van de patiënt.

Kortere wachtlijsten en een comfortabeler herstel

De wachtlijsten voor een heup- of knieoperatie zijn de laatste jaren steeds langer geworden. Dat komt aan de ene kant door de toenemende vergrijzing van de maatschappij. Maar ook het coronavirus speelt hierin een grote rol. Door de pandemie werden veel operaties uitgesteld doordat er niet genoeg bedden beschikbaar waren.

Door patiënten nu het verkorte zorgpad aan te bieden, worden de wachtlijsten korter. Dat je na de ingreep dezelfde dag nog naar huis kunt, is ook voor de patiënt zelf prettiger. Bij een goed verlopen operatie, en goede pijnbestrijding, voelt de patiënt zich niet ziek. Het herstel verloopt dat het best en meest comfortabel in eigen woning. De dag na de operatie vindt telefonisch contact laats tussen de patiënt en het ziekenhuis. Er wordt dan gekeken hoe de patiënt zich voelt en hoe alles gaat.