Iets voor niets doen maakt je rijker dan je denkt

Foto: Afbeelding van Sabine van Erp via Pixabay

Langzaamaan worden de coronamaatregelen versoepeld. En nu veel ouderen gevaccineerd zijn komen er steeds meer hulpvragen binnen bij Stichting ZIJN.

Vanuit de organisatie komt er met de versoepelingen en vaccinaties ook weer ruimte om die hulpvragen aan te pakken. Dit kan echter niet zonder de hulp van vrijwilligers. Anderen helpen maakt je gezonder, vrolijker en relaxter, zo blijkt uit onderzoek. Sommige gezondheidsexperts vinden zelfs dat je naast sporten en gezond eten ook vrijwilligerswerk moet doen.

Help een ander

Vrijwilligerswerk is een onmisbaar deel van de maatschappij waarmee je iets kunt betekenen voor een ander. Als vrijwilligers kun je echt het verschil maken en dat kun je doen op een manier die bij je past. Daarom hieronder een lijst met mensen die op welke manier dan ook hulp of gezelschap zoeken. Wie weet zit er iets voor je tussen.

Als dat inderdaad het geval is, neem dan contact op met Annemarie Hogenbirk van Stichting ZIJN. Doe dit door te bellen naar 0187-483366 of stuur een e-mail naar [email protected]. Zij is aanwezig op maandag, donderdag en vrijdag en vertelt je graag meer over hoe alles te werk gaat. De eerste kennismaking is altijd met een medewerker van Stichting ZIJN erbij. Zij blijven ook altijd op de achtergrond aanwezig voor vragen en steun.

Niet voor de poes

Een oudere dame in Oude-Tonge zoekt iemand die haar kan helpen met haar hond. Ze hoopt dat iemand ’s middags een klein rondje met haar viervoeter kan wandelen. Dat hoeft echt niet ver te zijn, het beestje is zelf ook al op leeftijd. Er kan door meerdere personen op deze oproep reageren, zo kan er een schema gemaakt worden voor de wandelingen.

Een frisse neus halen

In Herkingen woont een echtpaar dat slecht ter been is. Zij zoeken daarom iemand die één keer per dag hun hond een lang stuk kan laten wandelen. De hond strekt graag zijn pootjes, maar de mensen kunnen niet meer zo ver. Extra hulp is daarom erg welkom. Ook hier kunnen meerdere mensen hulp voor aanbieden.

Een helpende hand reiken

Voor een meneer van 79 jaar in Ouddorp wordt iemand gezocht die de tuin kan bijhouden. Het gaat vooral om het maaien van het gras en het snoeien van de heg. Meneer heeft altijd hard aan zijn tuin gewerkt, maar kan het lichamelijk niet meer aan. Tijdens het tuinieren een praatje maken, zou hem enorm goed doen. Zijn dagen zijn tegenwoordig erg stil.

Dit is andere koffie

Een oudere dame in Ouddorp zoekt iemand die het gezellig vindt om eens in de twee weken koffie te drinken. De vrouw heeft behoefte aan gezelschap en praatjes maken. Als het weer het toelaat vindt ze het ook fijn als iemand met haar een boodschap wil halen. Een klein ommetje maken is ook heel erg welkom.

In de knollentuin zijn

Een dame van bijna 80 jaar in Dirksland zoekt iemand die af en toe de heg wil snoeien. Het zou ook fijn zijn als die persoon de tuin een beetje zou willen bijhouden. Het lukt haar helaas niet meer om de tuin alleen bij te houden, maar samen in de tuin werken vindt ze erg gezellig. Het gaat vooral om licht snoeiwerk, onkruid verwijderen en plantjes in de tuin zetten.

Een helpende hand toesteken

Een mantelzorgster in Dirksland zoekt iemand die haar af en toe kan vervangen. Soms moet of wil ze er even tussenuit, dan is het fijn dat iemand het even kan overnemen. Het zou fijn zijn dat iemand een poosje bij haar man kan blijven tot ze dan weer terug is. Het gaat hier niet om zorgtaken, maar om de veiligheid van de man. Hij is niet moeilijk en houdt van een gezellig praatje, een spelletje of muziek luisteren.

Op de koffie komen

Voor een alleenstaande mevrouw uit Ooltgensplaat wordt iemand gezocht die wel koffie lust. Stichting ZIJN heeft iemand nodig die gezellig een kopje koffie gaat drinken of iets gezelligs onderneemt. Het zou fijn zijn als deze persoon een auto heeft om eens naar het tuincentrum te gaan. Ook d’n Diek in Middelharnis is een gewenste locatie. De benzinekosten worden uiteraard vergoed. Mevrouw kan niet heel ver lopen, maar heeft ter ondersteuning een rollator.

Terug in de tijd

Ook in Ooltgensplaat, wordt gezocht naar gezelschap voor een man op leeftijd. Meneer wordt blij om te mogen vertellen over vroeger en hij vertelt ook graag over Flakkee. Door herinneringen op te halen heeft deze meneer een hele fijne dag.

Twee weten meer dan één

En we blijven nog even in Ooltgensplaat. Een slechthorende mevrouw zoekt namelijk een maatje die met haar mee wil naar haar afspraken in het ziekenhuis. Ze heeft geen vervoer en zou het ook leuk vinden om eens met iemand anders dan de dokter te kunnen babbelen. Misschien kan er nog een mooie vriendschap ontstaan. Contact maken als je slechthorend bent is immers niet makkelijk.

Gezelligheid kent geen tijd

Voor een man in Achthuizen wordt gezocht naar iemand die het leuk vindt om afleiding en gezelschap te bieden. Meneer probeert zijn weg te vinden na een moeilijke periode. Hij houdt van een praatje en gezelligheid.

Vervoer Voedselbank

Deze oproep is niet voor een bepaald persoon, maar voor diverse personen over het hele eiland. Stichting ZIJN zoekt namelijk mensen die een pakket van de Voedselbank zou kunnen ophalen en afleveren waar nodig. Dit is voor diverse cliënten op het eiland. De Voedselbank Goeree-Overflakkee is alleen bereikbaar met de auto. Daardoor is het niet voor iedereen mogelijk om het pakket zelf op te halen. De uitgifte van de pakketten is op donderdagavond tussen 19.15 en 20.15 uur aan de Oostplaatseweg 6 in Middelharnis. Ook hier geldt dat de reiskosten vergoed worden.

Vrijwilligers ANWB AutoMaatje

Op Goeree-Overflakkee is er de vervoersservice ANWB AutoMaatje. Ook daarvoor worden vrijwilligers gezocht, maar dan voor de planning. Met deze functie zet je de ritaanvragen in het planningssysteem. Ook stem je de ritten af met de vrijwillige chauffeurs en breng je de deelnemer op de hoogte. Kun je goed plannen en organiseren? Ben je computervaardig, communicatief, flexibel en klantvriendelijk? Werk je graag één of meerdere middagen per week vanuit huis? Dan is dit echt voor jou weggelegd. De telefoonkosten worden vergoed en je wordt begeleid door coördinatoren van AutoMaatje. Voor deze functie kun je contact opnemen via [email protected].

Formulierenbrigade

Alles in Nederland kent wel een papieren of digitaal formulier. Het invullen van een belastingaangifte, toeslagen of andere voorzieningen. Echter is het niet voor iedereen even makkelijk om dit zelfstandig in te vullen. Misschien heb je niet genoeg digitale kennis of beheers je de Nederlandse taal (nog) niet helemaal. Maar er kunnen natuurlijk ook andere problemen voorkomen. Er zijn diverse mensen op het eiland die hier wel wat hulp bij kunnen gebruiken. Neem hiervoor contact op met [email protected] of [email protected]. Bellen kan ook, doe dit naar 0187-486540.