Gedenkbeeld voor stilgeboren kinderen bij ziekenhuis

Foto: CuraMare

De binnentuin van de kraam- en kinderafdeling van het Van Weel-Bethesda ziekenhuis in Dirksland is een gedenkbeeld rijker.

Dit gedenkbeeld staat symbool voor de stilgeboren kinderen: ‘om niet te vergeten’. Het beeld is een geschenk van Kiwanis Goeree-Overflakkee en de Rabobank Jongerenraad.

Vlinderproject

Sinds 2019 is het mogelijk om stilgeboren kinderen te registreren bij de gemeente. Dit kan ongeacht de zwangerschapsduur. Het is voor veel ouders erg waardevol om hun kind op deze manier te kunnen erkennen. Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis wil het overlijden van deze kinderen ook niet zomaar achter zich laten. En hoe kort ze ook hebben geleefd, deze kinderen zijn waardevol.

Het ziekenhuis is daarom een aantal jaar geleden het vlinderproject gestart. Stilgeboren kinderen worden samen met de ouders extra herdacht tijdens een zogeheten vlinderbijeenkomst. Deze bijeenkomsten zijn voor zowel de ouders als betrokken medewerkers zeer waardevol. De wens voor een blijvende herdenkingsherinnering is met de schenking van het beeld vervuld.

Het beeld

Het bronzen beeld is gemaakt door Joep Luijckx. Het laat een vader, een moeder en een wegvliegende vlinder zien. De hoofdsponsor van het beeld is de heer Visbeen, hij bedacht ook de naam van het beeld. Verder bedankt het ziekenhuis ook Kiwanisleden Ellen Cazander en Caroline van Kempen voor hun donatie. Evenals Martijn Groenendijk van de Rabobank Jongerenraad. Zij overhandigden eerder al twee cheques voor de aanschaf van het beeld.

Gedenkbeeld stilgeboren kinderen vlinderproject Van Weel-Bethesda ziekenhuis Dirksland