Stollingspoli voor trombosepatiënten in Dirksland

Foto: PR CuraMare

Het Van Weel-Bethesda ziekenhuis in Dirksland opent in januari een nieuwe stollingspoli. Deze is speciaal voor mensen met trombose.

Patiënten die trombose hebben kunnen hiervoor terecht in het ziekenhuis in Dirksland. Denk bijvoorbeeld aan een longembolie, trombosebeen of –arm. Zij kunnen ook terecht bij de polikliniek in Hellevoetsluis

“Ook patiënten met vragen over bloedverdunners kunnen bij ons terecht,” zegt internist Sylvia Damen (links op de foto). “Patiënten die bloedingsproblemen hebben met de vraag of er sprake is van een onderliggende stollingsstoornis zijn ook welkom.” Patiënten die via de SEH zijn binnengekomen kunnen bij niet-dringende zorg al binnen een week terecht op de poli. Dat is nieuw. Hiervoor duurde het namelijk vaak wel drie tot zes weken tot een patiënt gezien kon worden.

Operaties

“Ook patiënten die geopereerd moeten worden kunnen binnen een week gezien worden op de stollingspoli. Er moet echter wel sprake zijn van een verdenking van een stollingsstoornis. Wanneer er vraagstukken zijn rondom bloedverdunners kunnen mensen ook sneller geholpen worden,” laat Iris van Groeningen (rechts) weten. Ook zij is internist binnen het Van Weel-Bethesda ziekenhuis in Dirksland.

Landelijk zijn zowel artsen en patiënten het eens dat begeleiding en informatie over trombose en longembolie beter kan. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel in opdracht van het Zorginstituut Nederland. Het initiatief van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis om een wekelijkse politie te openen sluit dus goed aan bij die behoefte.

Bloedverdunners

Bloedverdunners behoren tot een van de meest gebruikte medicijnen. Veel mensen in Nederland slikken antistollingsmiddelen. Bij deze term zou je misschien denken dat bloedverdunners het bloed dunner maken. Maar dat is niet waar. Ze maken het bloed niet dunner. Ze zorgen ervoor dat de stolling van het bloed vermindert of vertraagt.