Nieuwe radiologische apparatuur voor ziekenhuis

Foto: PR CuraMare

Het is feest op de afdeling Radiologie in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Ze hebben nieuwe apparatuur in gebruik genomen.

Zo verwelkomde het ziekenhuis een patiëntvriendelijkere mammograaf. Ook haalde het een zeer geavanceerde CT-scanner in huis.

Minder vervolgonderzoeken

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis heeft de Philips IQon Spectral CT-scanner in gebruik genomen. Daarmee zijn ze het vierde ziekenhuis van Nederland met dit apparaat. Deze CT-scanner past een techniek toe waarbij er met één scan extra informatie over de weefselstructuren in het lichaam wordt verkregen.

“Op deze manier kan de arts sneller een definitieve diagnose stellen,” vertelt Chris van den Berg. Hij is manager van de afdeling Radiologie. “Patiënten hoeven daardoor minder vaak terug te komen voor aanvullend onderzoek. Hierbij is geen hogere dosis röntgenstraling nodig om de extra informatie te verkrijgen.”

Meer comfort bij borstonderzoek

Behalve de nieuwe CT-scan heeft het ziekenhuis ook twee nieuwe mammografen geplaatst. Zowel in het ziekenhuis in Dirksland als in de buitenpoli in het ziekenhuis van Brielle staat deze nu. De nieuwe apparaten voor borstonderzoek bieden meer comfort voor de patiënt. Dit komt door de gewelfde aandrukplaat die aansluit op de vorm van de borst.

Daarnaast zijn de scanduur en compressietijd korter. “De Hologic 3Dimensions mammograaf maakt dunnere opnamen,” legt Van den Berg uit. “Daardoor vindt er een nauwkeuriger onderzoek plaats. Zo kunnen afwijkingen in de borst in een vroeger stadium ontdekt worden.”