Nu groter risico op koolmonoxidevergiftiging

Foto: Afbeelding van ri via Pixabay

Nog steeds vallen er elk jaar doden en gewonden door een koolmonoxidevergiftiging. En dit jaar is die kans nog groter!

Buiten wordt het steeds kouder, dus de kachels gaan vaker aan; het stookseizoen is begonnen. Door de huidige coronamaatregelen zitten ook meer mensen binnen. Daar komt bij dat dit jaar minder mensen hun cv-ketel hebben laten controleren. Daarom is de ‘Stop CO-vergiftiging’ campagne van Brandweer Nederland en de Brandwondenstichting van levensbelang.

Alarmerende ontwikkeling

Een koolmonoxidevergiftiging, kortweg CO-vergiftiging, is levensgevaarlijk. Maar het is met drie eenvoudige maatregelen te voorkomen. Ventileer, controleer en alarmeer! Techniek Nederland laat weten dat minder mensen dit jaar hun cv-ketel hebben laten controleren. De lockdown periode wordt hierbij als oorzaak genoemd.

“Dat is een alarmerende ontwikkeling,” zegt Jet Vroege, dossierhouder Koolmonoxide bij Brandweer Nederland. “Het is essentieel om jaarlijks je cv-ketel te laten checken. Dit geldt net zo goed voor een oude als een gloednieuwe ketel. Ik begrijp dat mensen terughoudend zijn, maar deze controles kunnen volgens de RIVM-richtlijnen worden uitgevoerd.”

Naast de jaarlijkse controle adviseert Vroege om 24 uur per dag en 7 dagen per week te ventileren. Dat kan al door een raam of roostertje op een kiertje te zetten. En plaats daarnaast een CO-melder. “Heel belangrijk, aangezien alleen een melder je kan waarschuwen als koolmonoxide vrijkomt in je woning.”

Wees extra alert

Een groot probleem is dat veel mensen symptomen van een koolmonoxidevergiftiging niet (op tijd) herkennen. Zo weet bijvoorbeeld de helft van de Nederlanders niet dat misselijk daar ook bij kan horen. Het is daarom belangrijk dat hier meer bekend over wordt, vindt ook Jeroen van Roosmalen. Hij is SEH-arts KNMG in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk.

“Koolmonoxide is een niet prikkelend, geur- en kleurloos gas,” vertelt hij. “Het zorgt ervoor dat zuurstof niet meer gebonden kan worden aan het hemoglobine. Dat zorgt ervoor dat er zuurstofgebrek kan ontstaan in de weefsels van het lichaam. Koolmonoxide is dus een echte sluipmoordenaar. En een vergiftiging is door slachtoffers en professionals makkelijk over het hoofd te zien.”

De eerste symptomen van een vergiftiging doen mensen vaak denken aan griep. Dat ziektebeeld klopt ook weer met het stookseizoen. Dat maakt het extra verwarrend. “Daarnaast zien wij met enige regelmaat patiënten met ook neurologische klachten,” laat Van Roosmalen weten. “Bijvoorbeeld geheugenproblemen of moeite met spreken. Dat maakt het stellen van een diagnose ook niet makkelijker. Indien de klachten verdwijnen na een wandeling in de buitenlucht, zou het kunnen wijzen op een koolmonoxidevergiftiging.”

Campagne ‘Stop CO-vergiftiging’

Met de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’ vragen de partijen aandacht voor de gevaren van koolmonoxide. Ook willen ze dat mensen weten hoe zo’n vergiftiging te voorkomen en te herkennen is.

Daarom is er een CO-wijzer gemaakt die je online kunt raadplegen. Op de website van de brandweer is meer informatie te vinden over koolmonoxide.