Gemeente reikt mantelzorgcomplimenten uit

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

De gemeente Goeree-Overflakkee reikt vanaf vandaag, woensdag 11 november, mantelzorgcomplimenten uit. Het zijn er ruim 450!

Het compliment is bedoeld om de mantelzorgers te bedanken voor hun inzet. De gemeente wil zo ook haar waardering uitspreken richting deze mensen. Zij maken het verschil voor de inwoner die zorg nodig heeft.

Meneer Nieuwland

Het allereerste compliment dat wordt uitgereikt is voor Gerrit Nieuwland uit Sommelsdijk. Hij is mantelzorger voor zijn vrouw. Hij krijgt een cadeaukaart ter waarde van 200 euro en werd gebeld door wethouder Berend Jan Bruggeman.

Gerrit Nieuwland is 80 jaar en neemt het grootste deel van de zorg voor zijn vrouw op zich. Elke ochtend komt de verpleegkundige langs voor de medische zorg. Ook een diverse familieleden helpen soms mee, bijvoorbeeld voor het doen van de boodschappen. Zeker in de afgelopen periode was de mantelzorg erg zwaar. Meneer Nieuwland tobt zelf namelijk ook met zijn gezondheid. “Het is niet makkelijk, maar we redden het samen,” zegt hij. “We werken goed samen en helpen elkaar, bijvoorbeeld met de was opvouwen. Het gaat niet altijd snel, maar het lukt wel.”

Dag van de mantelzorger

Gisteren, dinsdag 10 november, was het de 23ste dag van de mantelzorg. Op deze dag staan we landelijk stil bij alle mantelzorgers die zich inzetten voor hun naasten. Op Goeree-Overflakkee ontvangen de mantelzorgers als blijk van waardering het mantelzorgcompliment.

Uit landelijk onderzoek blijkt dat ruim zeven op de tien mantelzorgers de zorg zwaarder vinden tijdens de coronacrisis. Dit komt vooral door het gevoel altijd ‘aan’ te moeten staan. Reden genoeg om juist in deze tweede golf extra aandacht te vragen voor de mantelzorger.

Bedankt

“We willen alle mantelzorgers bedanken voor hun inzet,” zegt wethouder Bruggeman. “Met dit compliment laten we weten dat mantelzorgers op onze steun kunnen rekenen. Het is fijn en goed dat mensen zich inzetten om zo hun naasten te helpen. Maar het is in veel gevallen ook zwaar. Vraag om hulp als het niet meer lukt. Zorg dat het niet te zwaar wordt. De gemeente en Stichting ZIJN denken graag met je mee.”

Ophalen

Inwoners konden de afgelopen periode het mantelzorgcompliment aanvragen voor hun mantelzorger. En dat is massaal gedaan. Er zijn ruim 450 complimentjes aangevraagd. Inmiddels hebben de mantelzorgers een brief gekregen dat hen het compliment is toegekend. Zij kunnen dit ophalen vanaf woensdag 11 november.

In verband met de coronamaatregelen is besloten de GO Bus hiervoor in te zetten. Dit mobiele gemeentehuis wordt op vaste tijden op het plein voor het gemeentehuis neergezet. Zo blijft de ergste drukte uit het gemeentehuis en kan de dienstverlening daar ook doorgaan.

Er wordt gevraagd om een mondkapje te dragen bij het ophalen van het compliment. Ophalen kan van maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 16.00 uur. Op vrijdag kan dit tussen 9.00 en 12.00 uur.