Gemeente GO bedankt de eilandelijke pleeggezinnen

Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

Goeree-Overflakkee telt ruim vijftig pleeggezinnen. Zij ontvangen de komende tijd een attentie als bedankje voor het veilige en stabiele thuis dat zij bieden.

Wethouder Berend Jan Bruggeman heeft persoonlijk een cadeautje gebracht aan de familie Noordzij in Oude-Tonge. Uiteraard werden daarbij de coronamaatregelen in acht genomen. Het bedankje is onderdeel van de Week van de Pleegzorg. Deze loopt van 28 oktober tot en met 4 november. In deze landelijke actie wordt aandacht gevraagd voor de pleegzorg en het tekort aan pleegouders. Ook worden er dus pleegouders in het zonnetje gezet.

Cadeau

Als bedankje is dit keer gekozen voor een lokaal presentje. De pleeggezinnen krijgen een toegangsbon voor Faunapark Flakkee voor 6 personen. Daarbij krijgen ze ook een toepasselijk prentenboek over een babykangoeroe die in een pleeggezin terecht komt.

De gemeente gunt de gezinnen samen een onbezorgd en ontspannen dagje tussen de dieren in het park. Ook daar zijn kangoeroes te vinden, dus dat boekje komt mooi van pas.

Waardevol

De familie Noordzij liet tijdens het bezoek weten hoe waardevol het is om pleegkinderen een thuis te kunnen bieden. Zelf bieden ze zes kinderen een thuis. De jongste van hen is net naar de basisschool en de oudste behoort tot de jongvolwassenen.

Maar pleegkinderen verzorgen vraagt wel wat vaardigheden. “Elk kind is anders en heeft een andere aanpak nodig,” vertelt Inge Noordzij. “Bevlogenheid is goed, maar je moet je realiseren dat het een verantwoordelijke taak is. Je krijgt het vertrouwen dat je een kind een veilige basis gaat bieden. Dat vraagt tijd, aandacht en aanpassingen. We overleggen met hulpverlenende instanties en als pleegouder moet je investeren in de relatie met de biologische ouders. Desondanks zouden wij allemaal niet anders willen. Het is een verrijking van ons leven.”

Verschillende vormen

Ze benadrukt wel dat er verschillende vormen van pleegzorg zijn. “Het gaat van crisisopvang tot langdurige zorg. Soms is het ook alleen in het weekend,” vertelt Inge verder. “Onze oudste zoon en zijn vriendin hebben inmiddels zelf de cursus gevolgd. Zij vangen in het weekend de jongste pleegkinderen op.”

Waardering

De wethouder heeft veel waardering voor de gezinnen die hun huis openstellen voor de kinderen. Om welke reden ze ook niet thuis kunnen wonen, alle kinderen verdienen een thuis. “Elk kind heeft recht op een veilig en warm thuis. Een omgeving waar je kunt groeien en bloeien,” benadrukt Bruggeman. “En je hoeft als pleegouder echt geen speciale kenmerken te bezitten. Je hoeft geen ster te zijn in het oplossen van lastige opvoeddilemma’s. Pleegouder zijn betekent vooral je hart openstellen voor de jeugd. Investeren in de toekomst.”

Open je wereld

Ieder jaar zijn er 3500 nieuwe pleegouders nodig om alle kinderen een stabiele omgeving te bieden. Daarom is de campagne ‘Open je wereld’ gestart. Dit is een initiatief van Pleegzorg Nederland en diverse gemeentes. Wil je meer informatie? Kijk dan op www.openjewereld.nl.

Cookieinstellingen