Mogelijk vuurwerkverbod om de zorg te ontzien

Foto: Image by free stock photos from www.picjumbo.com from Pixabay

Diverse partijen in de Tweede Kamer willen een tijdelijk verbod op de verkoop van bijna alle vuurwerk.

Sowieso GroenLinks en de Partij voor de Dieren staan achter het plan. Op deze manier moet worden voorkomen dat huisartsenposten en ziekenhuizen rond de jaarwisseling nog drukker worden met vuurwerkslachtoffers. Op deze plekken is het nu namelijk al zo druk.

Volledig verbod

Beide partijen zijn al langer voor een vrijwel volledig vuurwerkverbod. Het kabinet wil echter nog niet verder gaan dan het al aangekondigde verbod op knalvuurwerk en pijlen. De Tweede Kamer debatteert donderdag over het onderwerp.

Slachtoffers

“We moeten slachtoffers altijd voorkomen,” zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver. “Maar door corona kunnen we het ons niet veroorloven om de hulpdiensten op te zadelen met honderden vuurwerkslachtoffers.

Esther Ouwehand is fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren. Zij vindt het huidige verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen niet genoeg. “We weten dat de zorg met een extra piek te maken gaat krijgen als we siervuurwerk niet verbieden. Leg dat maar eens uit aan het overbelaste zorgpersoneel.”

Compensatie

De partijen vinden wel dat de vuurwerkverkopers financiële compensatie moeten krijgen. Zij wijzen erop dat er al een subsidieregeling bestaat. Die is gemaakt aan de hand van het verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Dat verbod gaat in december in.

De twee partijen staan er niet alleen voor. Ze worden gesteund door onder meer de politiebond ACP en de beroepsvereniging Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA).