Met alleen haar kom je nog niet tot een pruik

Foto: Sam Fish

De 8-jarige Fenna was deze zomer haar lange haren zat en wilde het laten knippen. Maar moeder Leontien stak daar een stokje voor. “Als je het nog iets langer laat groeien dan kunnen we het doneren voor een pruik,” zei ze. En zo gezegd, zo gedaan.

Door Sam Fish

Fenna’s vader was geen fan van het idee, hij vond Fenna’s haren prachtig zoals ze waren. Uiteindelijk ging hij toch overstag, maar wel onder één voorwaarde; hij mocht zelf de vlecht afknippen. Geen enkel probleem. Een voordeel in dit verhaal? Leontien is zelf kapster met een salon aan huis en kon er na het knipwerk van vader een mooie coupe van maken.

Lang haar

Al sinds ze zich kan herinneren laat Fenna haar haren lang groeien. Nooit echt met een doel, ze vindt het gewoon mooi. “Maar het hing steeds voor mijn ogen en ik kon het niet zelf kammen,” vertelt ze. Leontien vertelt ook dat het te lang was om het zelf te kunnen wassen. “Dat is gewoon onhandig. Dus toen haar haar lang genoeg was hebben we het een mooie bestemming gegeven.”

En dat was niet de eerste keer voor Leontien. “Ik had eerder deze zomer al iemand in mijn salon die haar vlechten kwam doneren. Dat bracht me eigenlijk op het idee,” vertelt ze. “Ik ben heel blij dat Fenna het ook een mooi idee vond.”

Armbandjes

Maar met alleen het doneren van je haar ben je er nog niet. “We hebben van Fenna één vlecht kunnen doneren. Daar moet dan door iemand ander haar bij worden gezocht,” legt Leontien uit. “Uiteindelijk wordt dat vermaakt tot pruik en die wordt kosteloos aan een kind gegeven. Dat kost de stichting dus aardig wat geld. Dus met alleen het geven van haar ben je er niet. Ze hebben ook geld nodig.”

En dus hebben moeder en dochter de mouwen opgestroopt en armbandjes gemaakt. “Deze zijn in mijn salon te koop voor € 2,95 per stuk. Ik heb op eigen kosten alle materialen ingekocht en zo kan de hele verkoopprijs naar Stichting Haarwensen. Ik heb er inmiddels al een aantal verkocht. En met de feestdagen in aantocht hebben we er ook een leuke cadeauverpakking bij!” De armbandjes zijn er in diverse varianten, zowel voor jongens, meisjes en volwassenen. “Combineren is ook erg leuk!”

Gratis knippen

Heb jij een grote bos haar en wil je het eigenlijk ook wel doneren? Laat je haar dan knippen bij kapsalon Haar Enzo van Leonie. “Als je je haar doneert aan stichting Haarwensen, knip ik het gratis af,” belooft ze. “We vullen samen een formuliertje in, ik stuur het voor je op en je krijgt nog een mooi armbandje van de stichting ook.”

Maar ook dan geldt; met alleen haar zijn er nog geen pruiken. Elke donatie is dus welkom. Er staat een spaarpot voor Stichting Haarwensen in de salon. Haar Enzo is te vinden aan de Prins Alexanderstraat in Middelharnis. In verband met het coronavirus is het belangrijk om eerst even een afspraak te maken. Wil je een armbandje kopen of een donatie doen? Dan kun je langs gaan als de winkel open is.

Stichting Haarwensen

Stichting Haarwensen geeft pruiken aan kinderen tot 18 jaar. Dit doen zij helemaal gratis en dus zijn ze afhankelijk van donaties van anderen. Stichting Haarwensen zorgt ervoor dat kinderen de keuze krijgen uit een grote collectie haarwerken. Jaarlijks zijn er zo’n 500 kinderen die hun haar verliezen. Dat kan komen door chemotherapie, maar ook veel kinderen met de haarziekte alopecia (kaalhoofdigheid) worden geholpen door de stichting. Wil je meer informatie over de stichting, of over wat jij voor hen kunt doen? Kijk dan op de website van de stichting!