Vrijwilligerswerk maakt je leven zinvoller

Foto: Pixabay; Kasiadziem

Vrijwilligerswerk is hip. Want wist je dat bijna de helft van de Nederlanders aan vrijwilligerswerk doet of heeft gedaan? Jaja!

Steeds vaker doen mensen vrijwilligerswerk uit eigen motivatie. Bijvoorbeeld om een nieuwe vaardigheid te ontwikkelen, of hun sociale netwerk te vergroten. Maar vrijwilligerswerk is ook goed voor je lichaam en geest, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Vrijwilligers hebben minder stress en een hogere levenstevredenheid.

Fantastisch toch? En denk je nu ‘Ja, maar dat wil ik ook!’ dan is dit je kans. Stichting ZIJN is namelijk voor diverse mensen opzoek naar een vrijwilliger. En dit gaat alle kanten op.

Help iemand

De oproepen gaan van het drinken van een kop koffie en het voeren van een gezellig gesprek tot het onderhouden van de tuin en het doen van boodschappen. Er zit dus voor iedereen wel wat tussen. Sommige mensen hebben zelfs alleen een lift nodig af en toe.

Wil jij je aansluiten bij een van de volgende oproepen? Neem dan contact op met Annemarie Hogenbirk (ma, do en vr.). Zij vertelt je graag meer. Er is altijd eerst een kennismaking, hier is ook iemand van Stichting ZIJN bij aanwezig.

Voor een aanduwer

Een alleenstaande man in Dirksland die zelf de grote dingen niet meer kan zoekt iemand die hem kan helpen in de tuin. Pak samen het achterstallige snoeiwerk aan. Daarna krijgt de meneer de kans om het zelf weer bij te houden. Het gaat hier dus om eenmalige hulp.

Voor een geduldig type

Een voor getrouwde dame in Ooltgensplaat wordt een vrijwilliger gezocht met geduld. Deze mevrouw is 80+, sclechtziend en hardhorend. Dat vraagt dus wel iets van de communicatievaardigheden. Ze zou het namelijk fijn vinden als iemand regelmatig langskomt voor een kop koffie en wat gezelligheid.

Als het weer mee zit, kan er zelfs een wandeling gemaakt worden. Daarnaast zou ze ook graag een keer willen shoppen. Het mooiste zou natuurlijk zijn als hier een vriendschap ontstaat. Dan zouden er meer activiteiten mogelijk zijn om te ondernemen.

Voor de inkoper

Een echtpaar uit Ooltgensplaat heeft iemand nodig die wekelijks de boodschappen wil doen. Dit kan gewoon bij de plaatselijke Coop. Vanwege gezondheidsredenen lukt het hen zelf niet meer om de boodschappen te doen.

Wie komt er elke week bij de Coop en kan wat extra boodschappen meenemen?

Voor een gazonliefhebber

Voor een echtpaar in Ouddorp wordt iemand gezocht die af en toe het gras kan maaien. Meneer wordt er verdrietig van het gras zo hoog te zien staan. Zijn tuintje heeft er altijd netjes uitgezien, maar kan het nu niet meer zelf. Het stel is op leeftijd en heeft geen kinderen die kunnen helpen. Er is vast wel iemand die dit af en toe onder handen kan nemen. Je zou er een oude man heel gelukkig mee maken.

Voor een kletskous

Een mevrouw uit Sommelsdijk van ongeveer 60 jaar zou graag ’s avonds eens bezoek krijgen. Gewoon gezellig een kopje koffie drinken en een praatje maken. Overdag maakt ze haar tijd wel vol, maar ’s avonds speelt de eenzaamheid op. Ze durft haar zieke man dan niet alleen thuis te laten en kan dus zelf geen kant op. Ze mist een praatje en wat gezelligheid.

Voor een weekendtype

Voor een sportieve man van rond de 60 is Stichting ZIJN op zoek naar een maatje. Hij zoekt iemand om in het weekend mee te wandelen of ergens een kop koffie te drinken. Hij mist de gezelligheid en de aanspraak. Overdag werkt hij en ’s avonds vermaakt hij zich wel. Maar in het weekend is het erg stil. Ga jij met hem op stap?

Voor een hondenliefhebber

Een meneer in Sommelsdijk zoekt iemand die af en toe een lange wandeling wil maken met zijn hondje. Dit is voor hem moeilijk, gezien zijn fysieke gesteldheid. Meneer voelt zich soms eenzaam. Er is na het uitlaten dan ook zeker ruimte voor een lekkere kop koffie. Dit zou hij helemaal fantastisch vinden.

Voor een wandelaar

Een 80-jarige dame uit Middelharnis wil af en toe met iemand naar D’n Diek wandelen. Ze loopt met en rollator en is daar wat onzeker over. Ze vindt het fijn om dan ook samen een boodschapje te doen. Bijvoorbeeld bij Kruidvat. Wie wil deze dame begeleiden?