Meer Nederlanders met kanker dan andere Europeanen

Foto: Afbeelding van PDPics via Pixabay

Iedereen kent wel iemand die kanker heeft, of heeft gehad. Het is bijna onvermijdelijk. Het blijkt dat Nederland één van de landen is met de meeste kankerpatiënten.

Nederland staat in de EU op de derde plek. Alleen in Ierland en Denemarken komt kanker vaker voor dan in ons kikkerlandje. Die hoge positie komt vooral doordat in Nederland veel verschillende soorten voorkomen. Daaronder vallen darmkanker, melanoom en borstkanker. Maar ook soorten waarvoor roken een belangrijke risicofactor is. Denk daarbij aan slokdarmkanker, blaaskanker en longkanker. Dat meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Cijfers

Het IKNL baseert dit op informatie van het European Cancer Information System van de Europese Commissie. Daarbij komen de Nederlandse cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). De doodsoorzakenstatistiek komt hiervoor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dat Nederlanders vaker kanker krijgen, komt volgens het IKNL door de verschillen in leefgewoonten en genetische kenmerken.

Andere landen

Vergeleken met andere Europese landen, krijgen vrouwen in Nederland vaker kanker. Het gaat hierbij vooral om borstkanker en longkanker, meldt het IKNL. Melanoom en darmkanker komen zowel bij mannen als vrouwen in Nederland vaker voor.

Ook prostaatkanker bij mannen komt in Nederland vaker voor dan in andere landen.

Onderzoeken

Het is bekend dat het bij kanker belangrijk is om er vroeg bij te zijn. Daarbij maakt het niet uit welke vorm van kanker je hebt. Heb jij het gevoel dat er iets niet klopt? Heb je misschien ergens een knobbeltje? Maak een afspraak om het te laten checken.