Nieuwe ambulances voor veiligheidsregio Rotterdam

26 aug 2020, 11:06 Zorg
nieuwe ambulances
PR Ambulance Zorg Rotterdam-Rijnmond

De veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft haar wagenpark uitgebreid als het gaat om ambulances. Er zijn vijf gloednieuwe pareltjes bijgekomen.

“Deze nieuwe ambulances zien er niet alleen prachtig uit, ze zijn ook voorzien van alle denkbare vernieuwingen,” laat Arie Wijten weten via Facebook. Hij is de directeur van de ambulance Rotterdam-Rijnmond, waar Goeree-Overflakkee ook onder valt.

Nieuwe wagens

De nieuwe ambulances zijn ontwikkeld met het oog op ergonomie en comfort. “Dat is belangrijk voor onze medewerkers én voor de patiënten die erin worden vervoerd.” De medewerkers hebben dan ook een stem gehad in de ontwikkeling van de nieuwe wagens. Als ervaringsdeskundigen konden ze uitvoerig meepraten over de indeling en inrichting.

Resultaat

En het resultaat mag er zeker zijn. “Alle auto’s zijn voor ons op maat gemaakt,” vertelt Wijten. “Ze zijn voorzien van de modernste spullen en hebben alle vijf een elektrische brancard aan boord. Bovendien beschikken ze over een dubbele airco in de achtercabine, wat prettig is voor de patiënt.”

Maar daar blijft het niet bij. “Een andere vernieuwing is een koelkastje. Daarin kunnen onze medewerkers hun levensmiddelen opbergen. We hebben al verschillende proefritten gemaakt en de reacties zijn lovend. Eén van de chauffeurs zei dat dit niet reed als een bus, maar als een personenauto, zo comfortabel. Natuurlijk, er is veel geld mee gemoeid, maar we willen onze mensen met de beste spullen op weg sturen.”

Doorloopmotor

Eén van de nieuwe voorzieningen in de ambulances is de ‘doorloopmotor’. Dat is een motor die blijft draaien, ook als je de sleutel uit het contact haalt. En zoals te zien is in de bovenstaande video, lijdt dat nog wel eens tot verwarring bij collega's die van niets weten. Met de doorloopmotor kan de auto blijven verwarmen in de winter en afkoelen in de zomer. “Vooral tijdens een langdurige hittegolf, zoals pas geleden, is zoiets beslist geen overbodige luxe.”

Dit is zeker prettig als het personeel een covid-rit moet doen. Volledig ingepakt met masker, handschoenen en andere beschermingsmiddelen. Dan kan de lichaamstemperatuur aardig oplopen. Zeker met warm weer. Als ze dan kunnen instappen in een afgekoelde wagen, is dat zeer prettig. Al geldt dat niet alleen voor de medewerkers, ook de apparatuur moest af en toe goed afkoelen. Het werd zelfs zo erg dat er bij mensen thuis even een iPad in de koelkast gelegd moest worden omdat de GPS het anders niet meer deed door de hitte.

Drukker

En het aantal covid-ritten nam de afgelopen periode flink toe. “Rotterdam ontpopte zich als nieuwe brandhaard van het corona-virus,” gaat hij verder. “Op een gegeven moment hing 8 procent van de ritten samen met corona. Augustus was hoe dan ook veel drukker dan verwacht. Mensen bleven thuis en vierden hier vakantie. Dat hebben we gemerkt. Het aantal ritten lag 20 procent hoger dan in voorgaande augustusmaanden. Maar onze mensen hebben zich goed van hun taak gekweten. Waardering is daarvoor op zijn plaats,” aldus Arie Wijten.