Meer mensen met burn-outs door de corona-crisis?

Foto: Afbeelding van Lukas Bieri via Pixabay

Een tijdje terug meldden we al dat steeds meer mensen sinds de corona-crisis moe zijn. Dit is nu ook zichtbaar op de werkvloer, meldt vakbond CNV.

In een enquête onder 2500 werknemers zegt ruim een derde dat de werkdruk hoger is dan ooit. Bij 21 procent is het ziekteverzuim op het werk toegenomen. Dreigt er een collectieve burn-out als we niet oppassen?

Maar liefst elf procent van de ondervraagden heeft het gevoel tegen een burn-out aan te zitten. De kans dat dit percentage in de praktijk hoger ligt, is zeer waarschijnlijk. Dat denkt Piet Fortuin, de voorzitter van CNV. Volgens het CBS lag het percentage in 2019 op 17 procent.

Meer tijd om te voelen

De vraag is of er daadwerkelijk meer mensen met burn-out klachten zijn door de crisis. Of misschien zijn we ons meer bewust van hoe het met ons gaat doordat er zoveel is stilgevallen. Er is meer tijd om te voelen. Daarnaast worden we ook geconfronteerd met meer stress, angst en onzekerheid. Dit laatste geldt vooral voor ondernemers die hun omzet drastisch achteruit hebben zien gaan.

Verder is er ook veel verborgen verzuim. Het aantal ziekmeldingen heeft nog geen piek getoond. De verwachting is echter wel dat dit nog gaat gebeuren. Het is mogelijk dat steeds minder mensen zich ziek melden doordat veel bedrijven in zwaar weer verkeren. Daarnaast werken nog steeds veel mensen thuis. Daar zijn minder prikkels en afleiding en kunnen we beter onze tijd indelen.

Meer bewegen

Vermoeidheid past bij deze uitzonderlijke periode. En er ligt ook nog een uitnodiging in verscholen. Wat kunnen we doen om beter naar ons lichaam te luisteren? En welke keuzes zijn er nodig om beter voor onszelf te zorgen?

Corona of niet, we hebben de grootste verantwoordelijkheid voor ons welzijn. We hebben de afgelopen maanden te veel gezeten en daar worden we moe van. Wat meer bewegen dus. Ga even lekker wandelen buiten. Die frisse lucht doet een mens namelijk ook erg goed.

Stress en het brein

Het wandelen wat hierboven genoemd wordt kan al wonderen verrichten. Elke dag een stukje is al genoeg. Een beetje beweging gedurende de dag activeert het brein en helpt de stofwisseling opgang te komen. Zo voorkom je een lusteloos gevoel.

Het gevoel van onzekerheid zal de komende tijd echter niet makkelijk te veranderen zijn. Niemand weet wat er gaat gebeuren, dus het is aan ons om een manier te vinden om daar mee om te gaan. Bij stress verbruikt het brein meer energie dan normaal. En daarbij heeft stress ook een impact op onze nachtrust. Spanning in combinatie met weinig bewegen zorgt er dus voor dat je niet goed slaapt. En zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Mentale aanpassingen

Of er echt meer mensen een burn-out zullen krijgen is niet met zekerheid te zeggen. Deze corona-tijd hoeft niet bij iedereen voor extra stress en vermoeidheid te zorgen. Voor sommige mensen is het een verademing dat ze niet elke dag in de file hoeven te staan. Ze vinden het wel prima dat ze een tijdje niet naar kantoor hoeven.

Heb je naast de mentale aanpassingen ook nog extra financiële zorgen? Dan kan dat zeker wel tot meer risico leiden om opgebrand te raken.