Ook vandaag weer kans op slechte luchtkwaliteit

Foto: de volgende tekst gebruiken: Afbeelding van Logirl via Pixabay

Het RIVM waarschuwt opnieuw voor een ‘zeer slechte’ luchtkwaliteit. Dit geldt voor meerdere plekken in het land.

De waarschuwing was al afgegeven voor woensdag 12 augustus, maar geldt dus ook voor donderdag 13 augustus. De slechte kwaliteit komt nog steeds door smog als gevolg van ozon.

Vanwege de tropische temperaturen zijn de ozonconcentraties vandaag in het gehele land hoog. Naar verwachting is de luchtkwaliteit “slecht” en lokaal mogelijk “zeer slecht”. Dit geldt met name in het midden en zuiden van het land en langs de kust. De luchtkwaliteit verbetert naar verwachting vanaf vrijdag.

Reactie

Het advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond. Dan is de lucht namelijk het meest verontreinigd. Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten. Je kunt ervan gaan hoesten en kortademig worden. Astmaklachten kunnen verergeren en de longfunctie kan afnemen. Ook kan de smog irritatie aan ogen, neus en keel veroorzaken.

Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog. Heb je klachten? Raadpleeg dan de huisarts of de GGD.

Smog door ozon

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig (vooral zuidoostelijke) wind staat. De vervuilende stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Hierbij gaat het vooral om stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen.

Het wordt ook wel zomersmog genoemd. In de andere seizoenen is de kracht van de zon namelijk te klein om deze hoge ozonconcentraties te laten ontstaan.

Bron: RIVM