Reuma-medicijnen zijn te moeilijk om te openen

Foto: Afbeelding van Michal Jarmoluk via Pixabay

De medicijnen voor reumapatiënten zijn vaak moeilijk te openen. Deze worden namelijk te vaak verpakt in een pilstrip. En dat is lastig te openen voor mensen met deze ziekte.

ReumaNederland stelt na een onderzoek dat 64 procent moeite heeft met het openen van hun eigen medicijnen. Dit komt door hun beperkte handfunctie. Bij een pilstrip heeft 71 procent moeite met het openen van de verpakking.

Probleem wordt erger

Volgens ReumaNederland wordt dit probleem alleen nog maar groter. Het Europees Geneesmiddelen Agentschap heeft bepaald dat het veelgebruikte reumamedicijn MTX niet meer in een potje geleverd mag worden. De organisatie is daarom een samenwerking aangegaan met de Universiteit Twente. Samen gaan ze een reuma-vriendelijke pilstrip ontwikkelen.

Afhankelijk van medicatie

“Veel mensen met reuma zijn afhankelijk van hun medicatie om mee te kunnen doen in het dagelijks leven. Je moet dan op zijn minst zelf je medicijnen open kunnen maken,” zegt Sija de Jong. Ze is manager Patiëntenbelangen bij ReumaNederland. “Het niet goed kunnen openen van medicijnen heeft ook consequenties voor het therapeutische effect van het medicijn. Deze is het grootst bij tijdig en juist gebruik.”

Uit het onderzoek blijkt dat één op de tien mensen de medicijnen niet of niet juist gebruiken vanwege de moeilijke verpakking. “Dat is voor ons genoeg reden om samen met de universiteit te werken aan een pilstrip die mensen met reuma wél open kunnen krijgen.”