Zestig procent van de veertigers heeft leesbril nodig

Foto: Afbeelding van pasja1000 via Pixabay

Het kopen van een leesbril is voor veel mensen een verschrikkelijk moment. Veel mensen linken het dragen van een leesbril namelijk aan ouder worden.

Toegeven dat je een leesbril nodig hebt is inderdaad geen pretje. Toch is het een stap die veel veertigers moeten zetten. Volgens het CBS blijkt namelijk dat maar liefst zestig procent tussen de 40 en 50 jaar er een nodig heeft. Dit percentage ligt al rond de 90 procent als we het hebben over mensen tussen de 50 en 55 jaar.

Wanneer heb je een leesbril nodig?

Het is natuurlijk niet zo dat je je veertigste verjaardag viert en een dag later direct een bril nodig hebt. Je ogen gaan geleidelijk aan achteruit. Je houdt je leesboek steeds wat verder weg of je gaat met je ogen knijpen om de ondertiteling op tv te kunnen lezen.

Dit komt doordat de weefsels van je ooglens achteruit gaan. Hierdoor neemt de flexibiliteit af. Dat betekent niet dat je meteen een leesbril moet hebben als je de kleine lettertjes niet meer kunt lezen. Onze ogen mogen namelijk best een beetje hun best doen. Maar je ogen trainen? Dat is helaas een fabeltje.

Dus als je armen te kort worden, heb je een leesbril nodig. Ook kan het zijn dat het echt vermoeiend wordt om iets te lezen. Ook dan kun je het beste even langs de opticien gaan. Een ander signaal is dat je een lamp of raam opzoekt om iets te kunnen lezen. Zet je je normale bril steeds vaker af om iets te kunnen lezen? Dan is dat ook een signaal dat het tijd is voor een leesbril.

Oogmeting

Je hebt bij veel winkels kant en klare leesbrillen liggen met bepaalde sterktes. Erg handig, maar dan moet je wel weten wat jouw sterkte is. Het is daarom aan te raden om eerst langs een opticien of optometrist te gaan. Zij kijken naar de sterkte van je ogen en de afstand tussen je pupillen.

Ook wordt er gekeken of er een medische reden is waardoor je minder goed ziet. Het bepalen van de sterkte van je leesbril is het allerbelangrijkste bij het kiezen van een leesbril. Daarnaast moet je kijken welk model bij je past. Gemiddeld doe je een jaar of drie met een leesbril. Daarna moet je sterkte worden aangepast. Al zijn er altijd uitzonderingen op de regel.

Nieuwe leesbril vervangen

De ogen worden slechter naarmate we ouder worden. Als iemand rond de 60 à 65 jaar is, stabiliseert de achteruitgang zich. Het is dan niet langer nodig om een leesbril te vervangen. Tenzij je natuurlijk toe bent aan een nieuw montuur of je glazen zijn gekrast.