Het geld komt je aanwaaien met het Windfonds

Foto: Hans Villerius Tekstproductie & Fotografie

De stichting Windfonds Krammer heeft weer uitgedeeld. Maar liefst vier lokale organisaties hebben geld gekregen.

Door Hans Villerius Tekstproductie & Fotografie

Twee keer per jaar doet het fonds donaties om uiteenlopende projecten en initiatieten te helpen. Voorwaarde is wel dat de eigen bevolking belang heeft bij deze projecten. Het windfonds heeft het gebied hiervoor verdeeld in drie regio’s; Oude-Tonge/Nieuwe-Tonge, Bruinisse en Sint Philipsland.

Dit keer gingen er mooie bedragen vanuit het fonds naar twee mooie initiatieven op het eiland. De dorpsraad in Oude-Tonge en de Dierenwei in Nieuwe-Tonge. Verder kregen ook de Dorpsraad van Bruinisse en Stichting Dorpsbelang Sint Philipsland een mooi bedrag.

Stichting Windfonds Krammer

Het windfonds is opgericht om de regio mee te laten profiteren van de opbrengsten van Windpark Krammer. Dit park wil graag ván en vóór de regio zijn. Ze geven daar onder andere invulling aan door elk jaar een aantal duurzame projecten te steunen.

Daarvoor gaat elk jaar gemiddeld 80.000 euro naar het windfonds. Dit geld wordt opgewekt door de 34 windturbines en komt uit de opbrengst van duurzame energie. Het geld komt dus letterlijk aangewaaid. Twee keer per jaar kunnen regionale organisaties een aanvraag voor sponsoring aanvragen bij het fonds. Dit geld gaat hen dan helpen bij het realiseren van hun duurzame initiatief.

Sponsoring

Om in aanmerking te komen voor deze sponsoring moet een project aan een aantal voorwaarden voldoen. Vooral het duurzame en sociale aspect wegen zwaar mee. Maar het project moet ook leuk, mooi of anderszins aansprekend zijn.

De vier gelukkigen mogen zichzelf dus rijk prijzen met hun mooie cheque. Deze werden overhandigd in het servicegebouw bij het windpark. Niet zoals altijd in een gezamenlijke bijeenkomst, maar op een corona-veilige manier. In afzonderlijke sessies mochten de vier organisaties hun cheque ontvangen. Deze werden overhandigd door Rien Beijer en Wietske Heerebout van het windfonds.

Solarbank

De Dorpsraad van Oude-Tonge kreeg een cheque van € 7416,09. Dit wordt gebruikt voor het realiseren van een solarbank bij de sportkooi aan de Mercuriusweg. De solarbank is een soort oplaadpunt. Van elektrische fiets tot scootmobiel en smartphone kun je eraan leggen.

De dorpsraad hoopt dat de voorziening zal bijdragen aan de sportkooi. Een stukje verbinding in de samenleving. Want je kunt dus heerlijk kijken naar sportende en spelende mensen als je fiets staat op te laten.

Dierenwei

Ook Nieuwe-Tonge mocht een mooie cheque in ontvangst nemen, één van 965 euro. De dierenwei achter de Tuunstee vormt een waardevolle locatie in het dorp. Het is een sociale plek waar jong en oud graag komt. Geiten, schapen, kippen en duiven, maar ook wallaby’s hebben het hier prima naar hun zin. Ze worden er uitstekend verzorgd en met deze gift wordt dat alleen maar beter.

Het ontbrak de weide namelijk nog aan deugdelijke verlichting in de stallen. Met het geld van het Windfonds kan die verlichting zeker wel gerealiseerd worden. Daarmee wordt dus ook de verzorging van de dieren verbeterd.

Bruinisse en St. Philipsland

Het geld dat de dorpsraad van Bruinisse kreeg wordt gestopt in de reuzen mossel. Het kunstwerk siert het dorp al sinds 1997, maar werd in 2018 vernield door een vuurwerkbom. Met de ruim 1800 euro kan de dorpsraad deze mooi restaureren.

De stichting Dorpsbelang Sint Philipsland ontving maar liefst 10.000 euro voor het aanbrengen van zo’n honderd zonnepanelen. Deze komen op het dak van het dorpshuis.

Windfonds Krammer vindt het fijn om op deze manier iets te kunnen betekenen voor de regio. Ook voor nieuwe aanvragen liggen er weer bijdragen gereed. Wil je meer weten? Kijk dan op www.windparkkrammer.nl/windfonds.