Donorwet: helft van 7.3 miljoen mensen is donor

Foto: Afbeelding van scotth23 via Pixabay

Woensdag 1 juli is een belangrijke dag. Geen e-sigaretten meer in openbare ruimtes. Geen rookwaren meer te zien in de supermarkten. Versoepelingen van de corona-maatregelen. En de nieuwe donorwet.

Door Rein Tuininga

Ruim 7,3 mensen hebben een keuze ingevuld in het donorregister. Dat is meer dan de helft van de volwassenen. Vanwege de corona-crisis krijgen mensen langer de tijd om hun keuze in te vullen. Ben je 18 jaar of ouder en heb je niets ingevuld? Dan krijg je vanaf begin september een brief van het ministerie van Volksgezondheid, welzijn en Sport.

Toestemming

Tussen 28 mei en 28 juni vulden bijna 200.000 personen hun keuze in.

Van alle ingevulde keuzes kiest ruim 53 procent vóór doneren van alle organen en weefsels. Dit is met én zonder uitsluitsel van specifieke organen en weefsels. Van alle personen die hun keuze heeft gemaakt geeft zo’n 36 procent aan geen donor te willen worden. En een kleine groep van 11 procent laat deze keuze over aan de familie of andere bekende.

Herinnering

Volwassenen die nog geen keuze hebben ingevuld krijgen een brief met de vraag dit alsnog te doen. Het gaat om bijna 7 miljoen brieven, dit gebeurt dan dus ook stap voor stap. Wie zes weken na ontvangst niets invult, krijgt een tweede brief.

Wie ook dan binnen zes weken geen actie onderneemt wordt automatisch in het donorregister opgenomen. Bij jouw naam komt dan te staan ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Je ontvangt hier een brief over. Je kunt je keuze altijd veranderen of een klein beetje aanpassen.