Rookverbod van 1 juli geldt ook voor e-sigaretten

Foto: Afbeelding van Lindsay Fox via Pixabay

Op veel plekken is een rookverbod. Bijvoorbeeld cafés, restaurants, werkplekken en openbare gebouwen. Vanaf 1 juli mogen daar ook geen e-sigaretten meer gerookt worden.

Door Rein Tuininga

Ook tabaksverhittingsapparaten mogen ook niet meer worden gebruikt vanaf woensdag 1 juli. Staatsecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft het rookverbod uitgebreid. De producten veroorzaken gezondheidsschade en kunnen een opstapje zijn voor jongeren om gewone sigaretten te gaan roken.

Goed voorbeeld

“Roken in een vol restaurant voelt inmiddels wel als iets van heel lang geleden,” stelt Blokhuis. “Het is belangrijk om gezondheidsschade te voorkomen en het goede voorbeeld te geven aan jongeren. Het werd daarom hoog tijd dat het roken van e-sigaretten ook naar de geschiedenisboeken verdwijnt. Ook deze maatregel draagt bij aan het stoppen met roken makkelijker maken en beginnen moeilijker.”

Uitstalverbod

Vanaf 1 juli mogen supermarkten geen rookwaren meer uitstallen. Het gaat hierbij om alle sigaretten, shag, sigaren en e-sigaretten. Een groot aantal supermarkten heeft de afgelopen tijd de producten al afgeschermd. Voor andere winkels geldt dat zij vanaf 1 januari 2021 de rookwaren niet meer mogen tonen.

Mini-docu

Edson da Graça is presentator en hij onderzocht feiten en fabels over de e-sigaret. Dit heeft hij verwerkt tot een mini-docu. Daarin spreekt hij met een jongerenbrein-deskundige, een arts, jonge vapers en een vapeshop-medewerker. De mini-docu werd gemaakt met ondersteuning van vele maatschappelijke organisaties. Dat is onder anderen Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, daar vallen het Longfonds, de Hartstichting en KWF onder. Maar ook het Trimbos-instituut, het RIVM, Verslavingskunde Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose werkten mee.

Bekijk de mini-docu hieronder