Nieuwe zonnebril nodig? Hier moet je op letten!

Foto: Afbeelding van Andreas Lischka via Pixabay

De zomervakantie staat voor de deur en deze week wordt het ook al prachtig weer. Het is dus de hoogste tijd voor een nieuwe zonnebril!

Het is de start van een droge en warme periode en dat betekent veel drinken, flink smeren en schaduw opzoeken. Maar je kunt niet altijd in de schaduw blijven en dus is een zonnebril een goed idee. Maar waar moet je op letten als je een nieuwe gaat kopen? Nieuws.nl zocht het uit!

UV-straling

In Nederland worden elk jaar ruim één miljoen zonnebrillen verkocht. Langdurige blootstelling aan de zon veroorzaakt namelijk verschillende oogproblemen en –aandoeningen. En dit gebeurt niet alleen in de zomer.

Bij het kopen van een zonnebril zijn er verschillende factoren waar je op moet letten. Een dure zonnebril betekent niet automatisch dat het ook de beste keuze is. Veel zonnebrillen hebben tegenwoordig glas met honderd procent bescherming tegen UV-straling. Ze zorgen er daarmee ook gelijk voor dat je niet verblind wordt.

Een UV-400 sticker geeft aan dat een zonnebril alle UV-straling weerhoudt.

Soorten glazen

We gebruiken een zonnebril niet alleen als we op een terras of het strand zitten. Ook in de auto zijn ze erg belangrijk, zeker als de zon laag hangt. Voor al die mensen die in Nederland of daarbuiten binnenkort met vakantie gaan, zijn zonnebrillen dus een onmisbaar item.

Als je kijkt naar de brillenglazen bieden de glazen van glas bescherming tegen krassen. Deze zijn echter minder geschikt als je intensief gaan sporten. Ben je een actieve sporter? Dan kun je beter voor kunststof brillenglazen kiezen. Deze kunnen tegen een stootje en zijn vaan lichter en comfortabeler.

Formaat

‘Size doesn’t matter’ wordt vaak gezegd, maar met zonnebrillen gaat dat niet altijd op. Een zonnebril van uitstekende kwaliteit moet volledig opties zuiver zijn. Bobbels, strepen en vegen mogen niet zichtbaar zijn. Verder moet hij ook groot genoeg zijn en goed afgestemd zijn op je gezicht. Het is namelijk niet de bedoeling dat de zon toch nog je ogen bereikt.

Als de zon bijvoorbeeld aan de boven- of zijkant van het montuur naar binnen komt, dan heb je een ander model nodig. Let erop dat de brillenglazen de ogen van de wenkbrauw tot de bovenkant van het kaakbeen verbergen. Beweeg ook een beetje als je een zonnebril gaat passen. Het is de bedoeling dat het montuur goed vastzit.

Lichtabsorptie

Tenslotte is ook de lichtabsorptie belangrijk bij het kopen van een zonnebril. Het wil niet zeggen dat donkere brillenglazen een betere bescherming bieden dan lichtere glazen. Daarom is het verstandig om te kijken wat de CE-markering is van de bril. Deze moet minimaal CE3 zijn.

Brillenglazen met een markering van 0 tot en met 2 kun je beter vermijden. Het is mogelijk om een hogere bescherming te kiezen. CE4 is de hoogst beschikbare bescherming. Deze heeft een beschermingsgraad met 92 tot 97 procent lichtabsorptie.

En met deze informatie kun je vrij op pad voor je nieuwe zonnebril. Stuur je even een foto als je hem hebt gekocht?