Aantal tekenbeten flink toegenomen in 10 jaar tijd

Foto: Afbeelding van Nicooografie via Pixabay

In tien jaar tijd is het aantal tekenbeten met ongeveer 30 procent toegenomen. Er zijn nu zo’n anderhalf miljoen tekenbeten per jaar!

Dat is een verschrikkelijk hoog aantal. Maar er is dus een app waarmee je kunt zien wat de tekenverwachting is bij jou in de buurt! Let op, het aantal meldingen van tekenbeten is het grootste in juni en juli. Check je lichaam dus als je in de natuur bent geweest!

Verloop

Het aantal tekenbeten is niet altijd zo hoog geweest. In 1996 meldde zo’n 6 procent van de Nederlanders hun tekenbeet. In de periode 2012-2017 was dat al opgelopen tot 15 procent.

Teken kunnen onder meer de ziekte van Lyme overbrengen. Per jaar zijn er ongeveer 27.000 mensen die dat overkomt. Er komt dan een rode kring op de huid. Een beetje alsof je tegen een hete uitlaat bent gestoten, maar zonder brandblaar. Deze rode kring is de eerste hint voor de ziekte van Lyme. Als je slim bent zet je met een stift een kring om de plek waar de teek zat. Dat maakt het in de gaten houden van de huid wat makkelijker.

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een verschrikkelijke ziekte. Als je de rode kring op je huid ziet is het belangrijk om direct de huisarts te bellen. Er kunnen ook symptomen bij komen kijken. Denk aan koorts en spier- en gewrichtspijn. Dit is vooral in de eerste weken na een beet.

Er kunnen ook huidklachten, zenuwklachten of zelfs hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als er niet direct wordt gestart met een antibioticakuur. Deze klachten kunnen namelijk al een eerste uiting van de ziekte zijn.