Landelijke campagne voor jonge mantelzorgers

Foto: Afbeelding van truthseeker08 via Pixabay

In Nederland is één op de vijf jongeren mantelzorgers. Het geven van mantelzorg geeft jongeren en gevoel van voldoening, trots en liefde.

Persbericht Stichting ZIJN

Tegelijkertijd vindt ruim de helft deze zorg ook zwaar. Fysiek, mentaal of omdat zij de zorg lastig kunnen combineren met school, vrienden en hobby’s. Maar veel jongeren realiseren zich ook niet dat ze mantelzorger zijn. De zorg voor een familielid met een ziekte of beperking hoort er in hun beleving gewoon bij. Het ontstaat vaak sluipenderwijs.

Bewustwording

Veel jongeren die opgroeien met een gehandicapte ouder, broer of zus cijferen zichzelf weg. Maar om goed voor je naasten te kunnen zorgen, moet je ook goed voor jezelf zorgen. Dat begint ermee dat je je bewust wordt van het feit dat je mantelzorger bent. Vervolgens moet je je eigen grenzen leren kennen. En geef deze aan.

Praat erover

Praten over persoonlijke zorgen is niet altijd makkelijk. Zeker niet als je een jonge mantelzorger bent. Ze vinden dat andere er niets mee te maken hebben. Of willen misschien hun omgeving er niet mee lastig vallen. Sommigen weten ook gewoon niet hoe ze het gesprek moeten starten.

Ook willen jonge mantelzorgers niet zielig gevonden worden of in een uitzonderingspositie terecht komen. Begrijpelijk, want jongeren willen graag bij een groep horen. Toch is het belangrijk om over je persoonlijke zorg(en) te praten. Dat maakt je namelijk bewust van de bijzondere taken die je doet. Hulp hierbij vragen is niets om je voor te schamen. Het is de normaalste zaak van de wereld.

Hulp

Jonge mantelzorgers houden de zorg vaak een hele lange tijd alleen vol. Totdat ze merken dat het eigenlijk niet meer gaat. De stap om dan zelf hulp te zoeken is dan erg groot. De huisarts kan doorverwijzen naar een psycholoog die kan helpen met de situatie om te gaan. Ze kunnen je ook helpen bij het maken van de juiste keuzes.

Voor praktische hulp bij de zorg kun je terecht bij het WMO-loket van de gemeente. Daarnaast zijn er ook steunpunten die ondersteuning bieden. Voor een persoonlijk advies of een luisterend oor kun je terecht bij Stichting ZIJN op 0187-48 33 66. Maar ook is er een landelijke Mantelzorglijn. Zij zijn bereikbaar via WhatsApp op 030 760 60 55.

Zwaar

Veel jonge mantelzorgers maken zich zorgen om de persoon waarvoor ze zorgen. De angst voor de besmetting van een kwetsbaar iemand speelt daarbij een rol. Verder kan er sprake zijn van (nog) minder vrije tijd. Ook in Coronatijd geldt: deel je zorg.

De campagne ‘Deel je zorg’ stimuleert jonge mantelzorgers over zorgen te praten of hulp te zoeken. In online video’s delen jongeren, onder wie radio-dj Frank van der Lende en vlogger Brahim Lakhal, hun ervaringen. Ook geven ze tips over hoe je het bespreekbaar kunt maken. Kijk voor meer informatie op: mantelzorg.nl/jongzorgen.

Stichting ZIJN heeft gratis mantelzorg informatie tasjes beschikbaar voor jonge mantelzorgers. In het tasje zitten onder andere Huppla-kaarten, een Bordjevol Giftset en flyers met informatie. Wil je zo’n tasje, stuur dan een mailtje naar [email protected]