Mogelijk minimumprijs op alcoholische dranken

Foto: Image by bridgesward from Pixabay

Voor zware drinkers kan het beter zijn als alcohol een minimumprijs krijgt. Dat concluderen het RIVM en het Trimbosinstituut.

Een hogere prijs voor alcoholische dranken zou kunnen voorkomen dat mensen te veel drinken. Het zou zelfs meer doen dan een hogere accijns. Het kabinet overweegt nu zo’n regel in te voeren.

Onderzoek

Onderzoekers keken naar landen waar al een minimumprijs geldt voor alcoholische dranken. Zulke dranken mogen daar niet meer onder een bepaalde prijs worden verkocht. Wat die prijs is, dat wordt bepaald aan de hand van het alcoholpercentage. Ook wordt er daarbij gekeken naar de inhoud van de fles. Hoe meer alcohol, hoe hoger de minimale prijs.

De regel geldt al in onder meer Schotland, Wales, Australië, Canada, Rusland, Oekraïne en de VS. Ierland komt daar binnenkort ook nog bij.

Minder drinken

In Schotland en Canada is al verbetering te zien. Daar zijn probleemdrinkers minder alcohol gaan drinken sinds de invoer van de minimumprijs. Dat hebben de onderzoekers ondervonden. In Schotland en Australië zijn minder ‘alcoholgerelateerde ziekenhuisopnames, sterfgevallen, verkeersovertredingen, misdrijven, zorgkosten, productieverliezen en kosten voor inzet van politie en justitie’.

Een goed vooruitzicht dus. Wat vind jij?