Blijf de huisarts bellen voor niet-corona klachten

Foto: Sam Fish

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland merkt dat steeds minder mensen naar de spoedeisende hulp komen. Dat vinden ze bijzonder.

Door Sam Fish

“Natuurlijk wordt er minder gesport, minder geklust en minder autogereden,” zegt een woordvoerder. “Het is dan logisch dat het aantal trauma’s terugloopt. Maar we kunnen ons niet voorstellen dat er opeens niemand meer pijn op de borst, buikpijn of andere urgente klachten heeft. En daar maken we ons zorgen over.”

Zorg is belangrijk

Ze snappen heel goed dat mensen terughoudender zijn met de klachten. Velen zijn bang dat ze worden doorgestuurd naar het ziekenhuis. Dé plek waar de mensen met corona worden behandeld. Maar het hoeft niet eng te zijn, daar heeft het ziekenhuispersoneel wel voor gezorgd.

Maatregelen

Zo is er een speciale corona-gang ingericht. Heb je corona-gerelateerde klachten en wordt je door de huisarts doorgestuurd? Dan ga je via de corona-gang naar binnen. Daar wacht je in een kleine aparte kamer. Je zit hier helemaal alleen, iedereen heeft een eigen kamer. In de gang naar de kamers toe zul je ook niemand tegenkomen.

Per patiënt wordt de beschermende kleding van de zorgmedewerkers verwisseld. Dus zelfs als je geen corona blijkt te hebben, ben je gewoon hartstikke veilig in die gang.

SEH

De ingang voor de spoedeisende hulp (SEH) zit apart van de corona-gang. Het team van de SEH is dan ook in twee teams verdeeld. Een corona-team en een SEH team. Het ‘normale’ SEH team zorgt voor iedereen met acute klachten die niets te maken hebben met het corona-virus. Zo blijft de belangrijke zorg gewoon veilig voor iedereen die het nodig heeft. Zonder extra kans op besmetting.

Om het extra duidelijk te maken heeft het ziekenhuis een video gemaakt. Daarin wordt uitgelegd hoe het allemaal precies in zijn werk gaat.