Iedereen opgelet, het tekenseizoen is weer begonnen!

Foto: Afbeelding van Catkin via Pixabay

Van maart tot en met oktober zijn ze het meest actief; teken. Het nieuwe tekenseizoen is dus weer van start gegaan. Controleer jezelf dus goed!

Door Daniël de Laat

Teken lijken een beetje op een plat spinnetje en ze komen echt overal voor in Nederland. Ze bevinden zich vooral in bossen, duinen, heidegebieden, weilanden, parken en tuinen. Vaak wachten ze tot de voorbijganger in de buurt is van struiken of bomen. Maar ze zitten ook in hoog gras en zelfs tussen dode bladeren. Ook in je eigen tuin kunnen teken zitten.

De teek

Een teek is een vervelend beestje dat zichzelf vastbijt in je huid. Dit gebeurt het meest tussen maart en oktober. Ze zuigen zich dan vol met jouw bloed en worden steeds groter. De kans bestaat dan dat ze vanzelf loslaten. De meeste teken kunnen geen kwaad. Die zijn gewoon vervelend. Maar sommigen zijn besmet met een bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.

Dit is niet alleen bij mensen het geval. Ook honden en katten lopen vaak een teek op. Controleer jezelf en je huisdier dus regelmatig. En overal op je hele lichaam. Het liefst gaan ze zitten op de warme plekjes.

Verwijderen

Zoals eerder gezegd bijten teken zich vast in je lichaam. Ze zuigen zich vol met bloed en laten vaak vanzelf weer los. Maar dit wil je eigenlijk voorkomen. Het beste is om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe langer de teek zich in de huid vastbijt, hoe groter de kans is dat de bacterie wordt overgedragen.

Het is verstandig om hiervoor de dieren- of huisarts te raadplegen. Er zijn ook tekenpennen te koop zodat je ze zelf kunt verwijderen. Zorg er altijd voor dat ook het kopje weg is. Er mag niets van de teek achterblijven in de huid!

Bescherming

Er zijn gelukkig manieren om onszelf en onze huisdieren te beschermen tegen teken. De kans op een beet is te verkleinen. Zo is het handig om op de paden van het bos of park te blijven. Draag een lange broek en een shirt met lange mouwen. Als je toch blote armen of benen hebt, smeer dit dan in met DEET.

Voor huisdieren is er de tekenband. Ook is er een middel dat je op de vacht kunt aanbrengen. Ga voor advies naar de dierenarts.