Streekmuseum lanceert echte Flakkeese thee!

Foto: PR Streekmuseum Goeree-Overflakkee

Het Streekmuseum in Sommelsdijk heeft een goede gevulde winkel met Flakkeese hebbedingetjes. Daar is nu nog wat nieuws aan toegevoegd!

Zondag 10 mei is het Moederdag in Nederland. Aangezien de museumwinkel weer open mag hebben ze iets speciaals toegevoegd, precies op tijd voor deze bijzondere dag. Namelijk echte Flakkeese en Goereese thee!

Het idee kwam van een bestuurslid van het Streekmuseum. Op Schouwen-Duiveland had hij bolusthee gezien. “Bolusthee is typisch Zeeuws. En Goeree-Overflakkee heeft een eigen identiteit. Het leek ons daarom juist leuk om een lokale thee te ontwikkelen. Eén die speciaal Goeree-Overflakkee kenmerkt.”

Kruukplaetjesthee

Zo zocht het Streekmuseum contact met Anita Verhagen van TeaTag uit Stad aan ’t Haringvliet. Via haar werden er contacten gelegd met een Engelse theemaker. Daar werden rond de kerst dozen met kruukplaetjes van lokale bakkers naartoe gestuurd. En zo is de melange voor de eerste thee samengesteld.

Zitten er nu kruukplaetjes in de thee? “Nee. Maar om de smaak te kunnen evenaren, moesten de Britten ons typische koekje wel eerst proeven,” laat het bestuur van het museum weten. “Voor we het wisten kwam er een proefexemplaar binnen van de kruukplaetjesthee. De thee werd door verschillende partijen gekeurd en we zijn akkoord gegaan.”

In kruukplaetjesthee proef je duidelijk een verfijnde smaak van kaneel en vanille.

Duindoornbessenthee

Maar Goeree-Overflakkee heeft niet alleen kruukpleatjes en dus ook niet alleen kruukplaetjesthee. Daarbij komt ook dat niet iedereen kan de smaak van kruukplaetjes kan waarderen in thee vorm. En dus is er nog een smaak gemaakt.

“Voor mensen met een voorkeur voor een meer fris zure thee hebben we ook iets,” laat het museum weten. “We hebben gekozen om ook thee met duindoornbessen in het winkeltje op te nemen. De duindoornbessen groeien welig in de duinen van Goereee. En zo werd het idee geboren om de duindoornbessenthee ‘Goereese thee’ te noemen. De Kruukplaetjesthee is de ‘Flakkeese thee’.”

Vormgeving

Beide theesoorten zitten in een mooi vormgegeven doosje met daarin een weckpotje. Op de zwarte doosjes staan foto’s van twee prachtige dames in klederdracht. Daphne Boelhouwer met keuvel en brede glimlach op het doosje van de Duindoornbessenthee. Op het Flakkeese theedoosje kijkt Krista de Joode liefdevol in de lens van de camera.

De foto’s werden hiervoor belangeloos gemaakt door fotograaf Eddy ’t Jong. De kleding en sieraden zijn afkomstig uit het Streekmuseum. De doosjes werden gemaakt door Klazina de Bakker uit Sommelsdijk. Zij maakte eerder ook al de chocoladereep, wenskaarten en tassen voor het museumwinkeltje.

Museumwinkel

Met deze twee nieuwe aanwinsten heeft het museumwinkeltje een prachtig aanbod met Flakkeese producten. Een potje thee kost € 6,50 per stuk, maar koop je beide smaken, dan betaal je € 12,- voor beiden. Met de aankoop van de thee steun je natuurlijk het Streekmuseum in Sommelsdijk.

De museumwinkel is van dinsdag tot en met zaterdag geopend va 14.00 tot 17.00 uur.