Voorbereidingen in ziekenhuis om zorg uit te breiden

Foto: PR CuraMare

Er komen regelmatig updates binnen over de ontwikkelingen rondom het corona-virus. Deze zijn veelal gebaseerd op de cijfers die het RIVM elke dag publiceert.

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland houdt deze ontwikkelingen ook goed in de gaten. Zo kunnen ze de zorg aanpassen aan de actuele situatie. Voor nu betekent dit dat ze voorbereidingen treffen om de zorg weer geleidelijk op te schalen.

Allereerst ligt de focus op de meest noodzakelijke en planbare ziekenhuiszorg. Het ziekenhuis gaat deze zorg geleidelijk aan verbreden. Voor de afspraken op de polikliniek, onderzoeken en operaties betekent dit dat er tot 1 mei geen geplande en niet-spoedeisende operaties en onderzoeken plaatsvinden. Als een bezoek aan een spreekuur echt niet kan wachten, gaat deze door. De behandelend arts neemt hierover een beslissing.

Wat gaat wel door?

Geplande keizersnedes en poliklinische bevallingen gaan gewoon door. Ook doorlopende behandelingen waaronder dialyses en chemotherapie worden niet stopgezet. Vanaf 1 mei wordt de uitgestelde zorg weer langzaam opgestart. Dit zijn afspraken die tijdens de corona-crisis zijn afgezegd. Een criterium is wel dat het niet wenselijk is dat deze afspraak nóg langer wordt uitgesteld. Ook deze beslissing ligt in handen van de behandelend arts.

Hoe worden patiënten hiervan op de hoogte gesteld?

Patiënten worden in alle gevallen gebeld over een afspraak, onderzoek en/of operatie. Zij horen dan of deze doorgaat of verplaatst wordt. Waar mogelijk wordt een afspraak omgezet in een beeldconsult. Wanneer de patiënt het ziekenhuis bezoekt, mag deze maximaal één persoon meebrengen.

Klachten op de dag van de afspraak?

Een afspraak is bevestigt en alles lijkt door te kunnen gaan. Toch blijkt dat de patiënt deze dag last heeft van klachten als hoesten, niezen en/of koorts. Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis raadt dan toch aan om thuis te blijven. Beperk voorlopig ook andere contacten.

Daarnaast adviseert het ziekenhuis om de huisarts te bellen indien acute dokterszorg nodig is. Zo hopen ze, ook na 1 mei, de uitgestelde zorg en niet-spoedeisende bezoeken geleidelijk aan weer op te pakken.