Rugzakjes met speelgoed gevraagd voor kinderen

Foto: Afbeelding van Pexels via Pixabay

De stichting Because we Carry is gestart met het inzamelen van rugzakjes. Deze zijn bedoeld voor de zo’n 8000 vluchtelingenkinderen in het kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos.

Door Hedwig Heeren

Ook in het kamp gelden corona-restricties. De kinderen moeten daarom in de tenten blijven en hebben dus helemaal niets meer te doen. Daarom verzamelt de stichting nu goedgevulde rugzakjes met educatief materiaal en speelgoed.

Op Goeree-Overflakkee worden deze ingezameld door Lia de Leeuw van Weenen. Zij woont aan de Enkele Ring 61 in Sommelsdijk. De rugzakjes kunnen worden ingeleverd op 1 en 2 mei. Stop dezen in een gesloten vuilniszak zodat ze corona-proof zijn.

Niks te doen

Naar school gaan was al geen optie voor de kinderen in Moria. Buiten voetballen met een fles, knikkeren met steentjes of van de berg afglijden in een kratje is nu helemaal onmogelijk geworden. Er is dus echt niks te doen voor de kinderen.

“Hoe fijn is het dan om een mooie, gave rugzak te krijgen met vier à vijf speeltjes erin waar je ook iets van kunt leren? Want alle kinderen in de hele wereld willen zich ontwikkelen. En de ontwikkeling van een kind mag nooit stilstaan,” vindt Because We Carry. “Zeker niet door onverschillig beleid van grote mensen.

Rugzakjes

Er wordt dus gevraagd om gevulde rugzakjes. En ze bedoelen echte rugzakjes, dus met twee brede banden voor op de rug. Geen sporttasje met touwtjes. “Je kunt een tweedehands tas samenstellen of een nieuw setje maken. Daarmee steun je ook gelijk de lokale ondernemer,” geven ze aan.

Opties

Er komen drie verschillende rugzakjes voor drie verschillende leeftijdscategorieën. Het is dus aan jezelf om te bepalen hoe je een rugzakje vult. Zo willen ze tasjes voor meisjes, jongens en genderneutraal. Deze kunnen gemaakt worden in de leeftijdsgroepen 1 tot en met 3 jaar, 4 tot en met 6 jaar en 7 tot en met 12 jaar.

1 tot en met 3 jaar

Voor de jongste kinderen wordt gedacht aan blokken, duplo, een bal, vetkrijtjes, autootjes, vliegtuigje, treintje, plastic of houten dieren, vormpjes voor een zandtaart, ijsvormpjes, schepjes, spulletjes om keukentje te spelen, kleurboeken, (vinger)popjes, poppenkastpoppen, muziekinstrumenten, verkleedkleren (zoals opzetoren en –neus, rare bril, kroontjes, etc.), blokpuzzels en prentenboekjes in verband met de taalbarrière.

4 tot en met 6 jaar

De middelste groep kan blij worden gemaakt met een puzzel, kwartetspel, memory, telraam, bal, popje, etui met stiften en/of potloden, schriften, kleurboek, stickervel, autootje, vliegtuigje, treintje, plastic/houten dieren, muziekinstrumenten, knutselpakketje, krijtbord, vouwblaadjes, verkleedspullen, punnikwerkjes en kralen en draadjes.

7 tot en met 12 jaar

Voor de oudste groep wordt gedacht aan puzzels, kwartetspellen, reisversie van spelletjes, uno, een kaartspel, bal, een gevulde etui, schrift, kleurboek, stickervel, auto, muziekinstrumenten, knutselpakket, loombandjes, een krijtbord, Rubix Cube, jongleerballetjes, diabolo, een kleine versie van dam- of schaakspel, Domino, punnikwerkjes, dobbelstenen of knikkers.

Voorwaarden

Het is natuurlijk super als je mee wilt doen aan de actie, maar houd wel rekening met een paar voorwaarden. Zo moet het rugzakje schoon zijn, en de inhoud niet zwaarder dan 2 kilo. Knuffels mogen niet worden uitgedeeld in het kamp, dus die hoeven er niet in. Dit is in verband met luizen, schurft en andere ziektes.

Springtouwen worden gelijk ingezet door ouders om de tent mee te verstevigen, of sprokkelhout mee samen te binden. Ook deze hoeven dus niet in de tas. Nepwapens of legerachtig speelgoed kan een trauma aanwakkeren en is daarmee een no go.

Tandenborstels, zeepjes of kleding meesturen in de tas maakt het oneerlijk ten opzichte van kinderen die de spullen niet krijgen, dus doe maar niet.

Corona-proof inleveren

In Sommelsdijk staat bij Enkele Ring 61 een kliko, bak of krat met daarop het logo van Because We Carry. Doe daar de afgesloten vuilniszak met daarin het rugzakje in. Raak deze ook alleen aan met handschoenen. Zijn er tegelijkertijd meer mensen die een tas afleveren, houd dan minimaal anderhalve meter afstand.

Lever je helemaal corona-proof je vuilniszak in? Laat het weten op social media. Zo krijgt de actie nog meer aandacht en kunnen er nog meer kinderen blij gemaakt worden. Plaats een selfie met de hashtag #BecauseWeCarry. Daar kan de organisatie ook de foto’s vinden en delen.

Uiterlijk half mei gaan alle rugzakjes op de post. Deze worden dan tijdens de Ramadan in het kamp uitgedeeld.