Minister President Rutte spreekt vanuit het Torentje

Foto: Image by Frank Magdelyns from Pixabay

Premier Rutte heeft Nederland toegesproken vanuit het Torentje in Den Haag. Een historisch moment, de laatste keer was namelijk tijdens de oliecrisis.

Door Sam Fish

Rutte heeft geen makkelijke boodschap voor Nederland. Het Corona-virus is er en het zal er voorlopig nog wel even zijn. En daar is op dit moment nog geen makkelijke oplossing voor. De komende tijd zal dan ook een grote groep van de bevolking besmet raken. In afwachting op een vaccin of medicijn is het dan ook belangrijk om maatregelen te nemen.

Maatregelen

Deze maatregelen zijn inmiddels wel bekend. Het bekende handen wassen, niezen en hoesten in de mouw en geen handen schudden. Daar kwam later nog bij dat er geen evenementen of activiteiten meer mogen doorgaan met meer dan 100 mensen. En afgelopen weekend werd er gemeld dat scholen, horeca en sportscholen dicht gaan.

Drie scenario’s

De premier geeft aan dat er drie mogelijke scenario’s zijn voor het land.

  • Maximaal controleren leidt tot een beheerste verspreiding onder de bevolkingsgroepen. Op deze manier wordt de piek van het virus afgevlakt en smeren we het uit over een langere periode. Dit zorgt er voor dat de zorgsector het virus en de besmettingen aankan.
  • Het virus onbeheerst zijn gang laten gaan vraagt heel veel van het zorgsysteem. Op die manier is het niet mogelijk om ouderen en mensen met een verhoogd risico te helpen en beschermen.
  • Het virus eindeloos tegenhouden is de laatste mogelijkheid. Daarbij gaat het land volledig op slot en mogen mensen ook de straat niet meer op zonder toestemming. Dat lijkt een aantrekkelijke optie, maar daarbij gaat het niet om weken of dagen. We moeten dan denken aan een jaar of misschien zelfs langer. En dat met alle gevolgen van dien. En zelfs dan kan het virus weer de kop opsteken zodra de maatregelen worden ingetrokken.

Het beste scenario

Alle maatregelen die tot nu toe zijn afgekondigd werken allemaal naar het eerste scenario toe. Het beste scenario voor Nederland. Elke dag wordt de situatie opnieuw bekeken en ook gaat het onderzoek door. Er worden testen gedaan voor vaccins en medicatie. Er wordt niet stilgezeten.

Rutte laat weten dat het zomaar kan zijn dat er maatregelen versoepeld worden. Maar daarbij kan het ook zijn dat er nog meer maatregelen worden genomen of strenger aangepakt worden. Het is passen en meten. “Als we het op deze manier kunnen sturen zijn de gevolgen voor de volksgezondheid het meest beheersbaar,” aldus de premier.

Baanonzekerheid

Hij laat weten dat hij op de hoogste is van het feit dat veel mensen zich zorgen maken om hun baan. Voor veel bedrijven is dit een extreem moeilijke periode, kleine bedrijven, grote bedrijven, ZZP’ers, iedereen heeft er last van. “Het kabinet zal doen wat nodig is om u te steunen,” belooft hij. “We zetten alles op alles om te zorgen dat bedrijven niet omvallen en dat mensen hun baan niet verliezen. Het zal een moeilijke tijd worden, maar we laten u niet in de steek.”

Oproep

Hij is blij om te zien dat mensen voor elkaar klaar staan. Dat er van alle kanten uit de maatschappij hulp wordt geboden waar dat mogelijk is. “Maar houd je aan de maatregelen en blijf je gezond verstand gebruiken,” benadrukt hij. “Help elkaar waar het kan, maar denk aan je eigen gezondheid. Ook als je kerngezond bent.”

Hij sluit zijn toespraak af met een oproep aan het volk. “Eén ding is duidelijk, deze opgave is groot. Maar samen komen we deze tijd te boven. Let op elkaar, ik reken op u,” aldus de minister president vanuit het Torentje in Den Haag.