Het Rode Kruis helpt mensen bij thuisisolatie

Foto: PR Rode Kruis Goeree-Overflakkee

Het Rode Kruis begint maandag 16 maart een hulplijn voor mensen die in quarantaine of thuisisolatie zitten in verband met het coronavirus.

Wie hulp kan gebruiken, kan vanaf 09.00 uur het nummer 070-4455888 bellen. En dat kan voor van alles zijn. “We bieden een luisterend oor, geven advies en kijken samen of mensen praktische problemen kunnen oplossen met hun eigen sociale netwerk. Mocht dat niet mogelijk zijn, dan kijken we verder. We hebben een groot netwerk aan mensen die zouden kunnen,” aldus het Rode Kruis.

Uit eigen onderzoek maakt het Rode Kruis op dat vooral ouderen en zieken die gedwongen thuis moeten blijven. Zij hebben vaak behoefte aan iemand die boodschappen doet en helpt met het verzorgen van een maaltijd. Tegelijk blijken veel mensen graag bereid te zijn de helpende hand te bieden, bijvoorbeeld door boodschappen te doen, “en dat is mooi”.

De hulporganisatie drukt mensen op het hart alleen te luisteren naar betrouwbare bronnen. Denk daarbij aan de Wereldgezondheidsorganisatie, het RIVM en het Rode Kruis. “Als je merkt dat bepaalde nieuwsberichten ervoor zorgen dat je van streek raakt, kun je dat soort berichten beter mijden,” luidt het advies. Wie in thuisisolatie of quarantaine zit, kan ook maar beter geen alcohol drinken en er een gezonde levensstijl op na houden door binnenshuis wat te sporten, zegt het Rode Kruis.

Help elkaar een handje

Ook op Goeree-Overflakkee wordt er hulp geboden. Natuurlijk kun je bellen met het Rode Kruis, maar Hart van Goeree-Overflakkee heeft ook iets opgezet. Zo kunnen hulpvragers en hulpbieders zichzelf aanmelden. Zo kan er bijvoorbeeld iemand boodschappen voor een ander doen of even de hond uitlaten.

Bericht gaat hieronder nog verder

Maatregelen

Om de verspreiding van het corona-virus in te dammen zijn er in heel Nederland extra maatregelen genomen. Zo zijn alle scholen, sportscholen en horecagelegenheden dicht tot en met 6 april. Ook mogen er geen activiteiten en evenementen meer plaats vinden met meer dan 100 mensen. En de overheid raad aan om zo veel mogelijk thuis te blijven als het werk dat toelaat.

Maar je kunt zelf ook actief iets doen. Zo is het belangrijk om te niezen en hoesten in je elleboog. Gebruik ook papieren zakdoekjes en gooi deze direct na gebruik weg. Houd ten minste anderhalve meter afstand van andere mensen en schudt geen handen. Tot slot, vergeet ook niet je handen te wassen. Waarom? In het filmpje hieronder zie je hoe belangrijk zeep kan zijn.