Steeds meer onrust om Corona-virus in Nederland

Foto: Image by jacqueline macou from Pixabay

Vorige week werd het eerste coronageval in Nederland bekendgemaakt. Inmiddels zitten we op 18. Er is onder veel mensen paniek, maar volgens virologen is dat niet nodig.

Door Sam Fish

“We moeten waken voor paniekvoetbal,” zegt viroloog Coretta van Leer tegen het AD. Van Leer werkt in het Universitair Medisch Centrum in Groningen. “Alert zijn is goed, maar weer geen kinderen van scholen.” Ga dus niet te ver met voorzorgsmaatregelen.

Niet iedereen is even vatbaar voor het corona-virus. Het zelfde dus dat niet iedereen even snel verkouden wordt of een griepje krijgt. Toch zijn mensen banger voor corona dan voor de normale griepgolf die op dit moment in Nederland heerst. Niet iedereen gaat corona krijgen, want ook niet iedereen krijgt de griep. Hoe groot het risico is blijft voorlopig onzeker, schrijft het AD. Maar niet iedereen is besmet als ze een paal in de trein vastpakken.

Basis hygiëne

Voor de mensen die toch bang zijn om zelf het virus op te lopen zijn er wel wat maatregelen die getroffen kunnen worden. De belangrijkste daarbij zijn het regelmatig wassen van je handen en het gebruiken van papieren tissues. Daarnaast is het belangrijk om te hoesten en niesen in de binnenkant van je ellenboog. Maar dat geldt voor altijd, niet alleen bij een griepgolf. Dit soort maatregelen zorgen ervoor dat je welk virus dan ook minder snel krijgt. Dus ook een verkoudheid.

Mondkapjes

De run op mondkapjes is op veel plekken enorm. Bijna overal zijn ze uitverkocht. Maar helpen ze echt? Het probleem is dat mondkapjes alleen helpen als het speciale maskers zijn die goed over de mond en neus sluiten. De maskers moeten nauwkeurig gebruikt worden en wissel deze regelmatig. Dat is in het dagelijks gebruik bijna niet mogelijk.

Pakketjes

Veel mensen zijn tevens bang om het corona-virus te krijgen door een bestelling van bijvoorbeeld Ali Express. Maar shop gerust verder, want het virus is alleen overdraagbaar via mensen en dieren. Buiten het lichaam kan het virus niet goed overleven. Zeker niet op karton of verpakkingsmateriaal. Gewoon blijven e-shoppen dus.

Meer informatie

Natuurlijk zijn er nog veel meer maatregelen die getroffen worden. Scholen en crèches dicht, niet meer handen schudden en nog veel meer. Viroloog Van Leer sprak met AD en gaf op veel vragen antwoorden. Hier lees je er alles over!