Cursus valpreventie voor ouderen op vier plekken

Foto: PR Paulina.nu

Na het succes van de cursus afgelopen najaar, zal vanaf volgende maand op vier plekken op Goeree-Overflakkee opnieuw de cursus valpreventie van start gaan.

De cursus kan dit seizoen op vier locaties gevolgd worden. Dirksland, Ooltgensplaat, Middelharnis en Goedereede of Ouddorp. De cursus wordt gegeven om vallen tegen te gaan, de angst op vallen te verminderen en heeft als doel een actief sociaal leven.

Sociaal isolement

De kans op vallen neemt toe naarmate we ouder worden. Onderzoek wijst uit dat 35% van de zeventigplussers 1 keer per jaar valt. Dat zou op Goeree-Overflakkee neerkomen op 3.150 valpartijen per jaar. Als gevolg van een valpartij kunnen ouderen schaafwonden en botbreuken oplopen. Maar daarnaast krijgen ze ook de angst om nog een keer te vallen. Dat zorgt ervoor dat ouderen sommige situaties gaan vermijden. En dat lijdt dan weer tot een sociaal isolement.

Minder valpartijen

Paulina.nu heeft de diverse zorgverleners op Goeree-Overflakkee. Denk bijvoorbeeld aan huisartsen, fysio- en ergotherapeuten. Zij zijn samengebracht en hebben de krachten gebundeld om ouderen weer onbezorgd actief te laten zijn.

Het volgen van deze cursus zorgt voor minder botbreuken en zelfs 20% minder ziekenhuisopnamen na valpartijen. Deelnemers aan de vorige cursus hebben aangegeven zekerder, en meer bewust van mogelijke obstakels te zijn.

Praktische tips

Tijdens de bijeenkomsten krijgen deelnemers praktische tips en adviezen. Maar daarnaast wordt ook spierkracht en conditie opgebouwd. Uiteraard gebeurt dit onder begeleiding van een professional. Dit zorgt voor vermindering van de kans op vallen.

De cursus wordt dit voorjaar op diverse plekken op het eiland gegeven. Er zijn verschillende startdata en er zijn nog plaatsen beschikbaar voor de cursussen. Indien personen aan huis gebonden zijn en niet in staat zijn om naar de locatie te komen, is individueel thuis deelnemen ook mogelijk.

Aanmelden

Aanmelden voor de cursus kan via de deelnemende ergo-en fysiotherapeuten. De deelnemers betalen een kleine vergoeding voor het cursusboek en de oefenmaterialen. De gemeente Goeree-Overflakkee steunt dit initiatief. Als mensen geen mogelijkheid hebben om naar de cursuslocatie te komen, dan kan er contact opgenomen worden met Paulina.nu.

  • Locatie Dirksland

Careyn, Praktijk erGO
06-10557185/06-1557184
[email protected]

  • Locatie Middelharnis

Fysiotherapie Rob van der Heiden
06-15227109
[email protected]

  • Locatie Ooltgensplaat

Ergo Oostflakkee
06-20892892
[email protected]

  • Locatie Goedereede/ Ouddorp

Fysiotherapie Lagendijk
0187-498555
[email protected]

 

Reacties