Vrienden van Carmen steunen inloophuis De Boei

Foto: Sam Fish

De Vrienden van Carmen komen elk jaar in actie om geld op te halen. Dit doen ze voor 70 procent voor de stichting Stop Hersentumoren en de andere 30 procent is voor een lokaal doel. Dat was voor 2019 inloophuis De Boei.

Door Sam Fish

De stichting Vrienden van Carmen hebben vorig jaar met hun acties 20.000 euro mogen doneren aan het grote doel. Dat houdt in dat er dus ook een fantastisch bedrag overblijft voor het lokale doel. “We mogen 5000 euro overhandigen aan de Boei,” zegt Daaf Kievit. “Dat geld komt uit onze Vrienden van Carmen Classic fietstocht van vorig jaar en de voetbalwedstrijd.” Hij doelt daarmee op de vriendenclub die bij NTVV de wedstrijd 010 tegen 020 speelden. Ajaxfans tegen de Feyenoordfans. Daarnaast hebben ze ook vele losse giften gekregen van vrienden, familie en bedrijven.

Wereld Kankerdag

Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. Deze dag is er ook speciaal om het bewustzijn rondom de ziekte te vergroten. Detectie, preventie en behandeling worden tevens aangemoedigd. Maar ook het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker en hun naasten wordt onderstreept.

In Nederland spannen vele organisaties zich in voor deze eerdergenoemde situaties en mensen. De cheque wordt dan ook heel toepasselijk overhandigd op Wereld Kankerdag. Op deze dag staan de vrijwilligers van De Boei in het Van Weel-Bethesdaziekenhuis in Dirksland rozen uit te delen. “Deze zijn helemaal gratis, gesponsord door Bloemen- en Groencentrum Ouddorp,” vertellen ze.

Inloophuis de Boei

Inloophuis de Boei op Goeree-Overflakkee is een ontmoetingsplek voor mensen die leven met kanker en hun naasten. De vrijwilligers bieden een veilige ruimte waar mensen even zichzelf kunnen zijn. Er wordt naar hen geluisterd, ze kunnen er creatief bezig zijn en er worden lezingen en cursussen georganiseerd. Daarnaast kun je er ook terecht voor informatie over kanker.

“Het is elk jaar weer een uitdaging om het lokale doel te kiezen,” geeft Daaf toe. “Er zijn heel veel goede doelen op het eiland. Maar we kwamen toevallig informatie tegen over het inloophuis en we vonden het eigenlijk een heel goed en mooi initiatief. We wilden graag iets voor hen kunnen doen. Ik ben dan ook enorm trots dat we zoveel geld mogen overhandigen.

“We zijn zó vereerd door deze cheque,” zegt Jane van Dongen trots. Ze is vrijwilliger bij De Boei en mag de cheque in ontvangst nemen. “Dit is heel veel geld en daar kunnen we dus heel veel mee doen. Allereerst gaan we de website opknappen en brochures maken. We willen op die manier mensen kennis laten maken met ons. Dus drukwerk is erg belangrijk. Als er geld over is kunnen we mooie dingen doen in het inloophuis voor de mensen die daar komen. Dus het geld komt zeker wel goed terecht.”

Stichting Vrienden van Carmen

De stichting Vrienden van Carmen is een enthousiast wielrennersteam. Door te fietsen zamelen zij geld in voor onderzoek naar hersentumoren. Maar dat doen ze niet zomaar.

In januari 2011 werd er bij Carmen Kievit een kwaadaardige hersentumor gevonden. Ze was op dat moment pas 20 jaar oud. Na jaren vol behandelingen is zij in 2015 op 25-jarige leeftijd overleven. Om deze lijdensweg voor andere mensen te verkorten of verzachten richtte Carmens vader, Daaf Kievit, daarom de stichting op. Hij verzamelde fietsers om zich heen om de krachten te bundelen en al fietsend geld op te halen voor de stichting Stop Hersentumoren.
Jaarlijks sterven er in Nederland zo’n 1500 mensen aan hersenkanker. Dat zijn er gemiddeld vier per dag en wekelijks zitten daar twee kinderen bij. De overlevingskans van de meest kwaadaardige vorm is zelfs maar 0,3 procent. De Vrienden van Carmen willen hun steentje bijdragen om daar verandering in te brengen.

Meer informatie

Wil je ook je steentje bijdragen? Kijk op www.vriendenvancarmen.nl. Kijk voor meer informatie over het Inloophuis De Boei op www.deboeigo.nl. Zij zijn tevens opzoek naar een nieuwe coördinator. Meer informatie daarover is de vinden op de website. Er kan daarover ook contact worden opgenomen met Jane van Dongen via [email protected]

Reacties